OSIGURANJE

Putno zadravstveno osiguranje

Pripremaš se za polazak na putovanje, praviš listu šta je sve neophodno da spakuješ. Važna stavka jeste putno zdravstveno osiguranje.

Stalno diskutabilna stavka, da li je potrebno ili ne,  da li ga treba kupiti i da li je neophodno ili predstavlja samo  dodatni i nepotrebni  trošak za putovanje. Prethodna osiguranje niste nikada iskoristili, a i čuli ste nekakve priče.

Naš odgovor je DA DA DA!  Prilikom svakog putovanja u inostranstvo obavezna stavka jeste putno zdravstveno osiguranje. 

Prilikom svakog putovanja u inostranstvo obavezna stavka jeste putno zdrvstveno osiguranje.

Svako putovanje sa sobom nosi nekakv rizik. Rizik po zdravlje je ono što niko ne voli i baš iz tog razloga ponesi polisu osiguranja sa sobom i opusti se. Uvek se provlači rečenica da je to dodatni trošak na svakom putovanju ali ovakva stvar zaista vredi.  Prilikom pomisli na put u inostranstvo odmah na cenu aranžmana dodaj i putno zdravstveno osiguranje i nema neželjenih iznenađenja. Uvek se vodimo time da se ništa neće desiti i da neće se desiti ali zašto rizikovati bez potrebe?

Putno zdravstveno osiguranje te čuva od bilo kakvih zdravstvenih nelagodnosti koje možeš imati na putu. Kupuje se u kancelarijama osiguravajućih kuća, u poslovnicama turističkih agencija, kod agenata i putem interneta na zvaničnim internet sajtovima osiguravajućih društava. Ne morate ići daleko da bi ste kupili osigurnje, možete to i od kuće da uradite, a ako ste nepoverljivi, hednostavno idite u bilo koju gore navedenu poslovnicu i kupite osiguranje lično. Prilikom kupovine neophodno je da imate pasoš sa sobom, možete da slikate prvu stranu ako ne želite pasoš da nosite. Pokažete sliku ili pasoš agentima, kažete koliko dana putujete, gde putujete  i agentima je potrebno nekoliko minuta da Vam izdaju polisu. Ako to radite sami preko intereneta budite obazrivi prilikom upisivanja podataka u polisu, strpljivo radite i proverite nekoliko puta. Što se polise tiče, štampanu polisu dobijate od agenata ali takođe tražite i PDF formu da Vam pošalju na e-mail. PDF forma će biti u vašem telefonu, a kako je telefon je sa Vama stalno na putovanju, tako ce i polisa je uvek biti uz Vas. Ako se nešto desi, u zdravstvenoj ustanovi ćete pokazati polisu na telefonu i zdravstvena ustanova će prihvatiti – nije neophodno da imate štampanu polisu sa sobom.

Važno je da znate polisa da se polisa mora uraditi pre putovanja. Ona je nevažeća ako ste otputovali pa je naknadno radite. Takođe prilikom određivanja trajanja polise u danima , važno je da tačno izračunate kada izlazite iz zemlje i kada se vraćate – polisa treba vremenski da pokrije celokupno putovanje.

Šta raditi ako se nešto desi i kako reagovati?

Šta god da se desi neophodna je aktivacija osiguranja. Prvo pozovite Call centar koji je naveden na polisi, operateru ćete reći svoj broj polise, mesto gde se nalazite i šta se dogodilo. Operater će Vas uputiti ka najbližoj zdravstevenoj ustanovi koja podržava Vaše osiguranje. Prilikom prijema pokazaćete osiguranje i nakon toga će Vas lekari pregledati i rešiti trenutnu tegobu. Važno nemojte sami ići u bilo koju zdravstvenu ustanovu jer ne sarađuju sve osiguravajuće kuće sa svim zdrvstvenim ustanovama. Ako putujete sa turističkom agencijom obratite se vašem turističkom vodiču koji će sve neophodne  korake preduzeti umesto Vas.

Osigurajte se i putujte opušteno i relaksirano…….

Leave a Reply