Biciklom po Tirolu – Italija

             Levico Terme – Trento: 22km

             Trento – Bolcano: 64km

             Bolcano – Merano: 33km

Kada god razmislimo da pišemo na temu vezanu za neke alternativnije načine obilazaka država, uvek nam prva na pamet padne Italija. Nije to ni zbog čega drugog osim zbog neverovatne raznolikosti reljefa, gastronomije i kulturnog nasleđa. Verujem da su Rajski vrtovi iz Biblije bili smešteni u nekom od krajeva najpoznatije čizme na svetu.

Ovoga puta, želja naših turista je da posete Italiju bicikima i kada su pitali za predlog koji deo Italije obići, odgovor je kao iz topa bio – Tirol.

Kada se nalazite u najsevernijoj oblasti Italije, potpuno zaboravite da je ovo mediteranska zemlja na jugu Evrope koju karakteriše pretežno mediteransaka klima, čije obale zapljuskuje nekoliko mora. Razlog je taj što oko vas pejzaže slikaju padine Alpa, koje su istovremeno božanstvene i zastrašujuće. Odišu eleganicom ali i strahopoštovanjem. Želite da se penjete po tim vrhovima ali se i uplašite jer se radi o najvišim vrhovima Evrope. Zato je ovo predeo koji izaziva koktel emocija. Doline ovih vrhova su pokrivene najčešće plantažama jabuka, jer je klima za uzgoj ovog voća idealna. Ono što daje dušu ovom mestu jeste svakako i jezero Garda ( Lago di Garda ) blizu kojeg i prolazi put do vaše prve odrednice Leviko Terme ( Levicco Terme ).

Takođe, prolazite uz tok reke Adiđe, koja je za razliku od mirnog toka u Veroni po kome je prepoznatljiva da daje tu romantičnu notu gradu ljubavi, u ovim krajevima je to nešto brža, planinska reka. Uz put, čitavim ovim krajem, videćete srednjovekovne gradove – utvrđenja koji su služili kao skloništa za trgovačke putnike, gde su mogli da prespavaju i sklone svoju robu na sigurno tokom noći ali I da razmene svoju robu sa drugim trgovačkim putnicima. Takođe su se koristile i kao stražarnice i osmatračnice odakle su čuvani ovi krajevi, obzirom na to da se nalaze na uzvišenjima.

Što se tiče hrane stanovnika, vidi se veliki uticaj germanske populacije, tačnije Austrije. Nekoliko puta tokom istorije je prelazilo iz ruku Austrije (Habzburške monarhije) u ruke Italije i obratno. I danas ovde živi veliki broj stanovnika čiji je Nemački maternji jezik. Najviše ih je u Bolcanu. Stoga, nemojte se začuditi ako u ovim krajevima budete sretali jela kao što su slatke knedle (punjene višnjama ili šljivama), bečku šniclu, supu sa knedlama od spanaća, pitu od jabuka itd. Ovde je uzeto ono najbolje od Italije i Austrije i spojeno u jedan sklad hedonizma i estetike.

Što se tiče vaših obilazaka biciklom, naš predlog je da počnete iz Leviko Termi koje bi bile vaša baza, pa da obiđete Trento, Merano i Bolcano. Šta se sve krije u ovim gradovima i na putevima između, otkrivamo u nastavku teksta.

Levico Terme

Pre svega, naravno, treba da vidite Iida obiđete ovo prelepo mestašce gde se možete odmoriti i prikupiti energiju za avanturu koja vas očekuje. Naime, samo mesto leži na jezeru Lago di Levico a u blizini je i Lago di Caldonazzo (jezero pored kojeg prolazite kada pristižete u ovo mestašce). Na samoj obali jezera Levico nalazi se prelep plažni bar gde uz prelep ambijent možete da uživate u prelepim pejzažima uz čašu hladnog aperola. Ako nastavite uz plažu, doći ćete i do staza za pešačenje, pa kome prija taj aktivniji vid opuštanja pored jezera, svakako da treba to da iskoristi. Iznad jezera, na uzvišenju otiđite do prelepog zamka Forte Werk Colle delle Benne, odakle se pruža prelepa panorama na mestašce ušuškano Alpima, sa jezerom koje ovom krajoliku daje poseban šarm. Kada krenete od jezera duž ulice Viale Lido, imate prelepo šetalište gde muziku za uši stvara potok čije su obale povezane mostićima gde uvek možete da zastanete kako biste uživali u okolini i napravili neku dobru fotografiju kao uspomenu sa putovanja. Ta ulica vas vodi do još jedne ulice koja je glavna pešačka zona sa nizom zanimljivih radnjica gde možete kupiti sireve, vina, uživati u malim ušuškanim restorančićima i obabezno se zaustaviti kod stepenica glavne crkve ovog mesta (Parrocchia del Santissimo Redentore). U blizini se nalazi i prelepi toranj Belvedere za koji je neohodno imati rezervaciju unapred. Spiralno stepenište vas vodi na visinu od 18m, odakle ćete imati zanimljiv doživljaj ovog mesta, naročito sad kada je skoro renoviran.

Trento

Kada krenete od Levicco termi do Trenta, dobra stvar za bickiliste je ta što je skoro sve vreme puta nizbrdo i nećete morati da se trošite mnogo. Na samom ulazu u grad, omah vas čeka jedno uzbudljivo umetničko delo prirode i čoveka zajedno. Reč je o Orrido di Ponte Alto. To su uzbudljivi vodopadi uronjeni u uski kanjon između stena, koji su usekle bujne vode potoka  Fersina. A kako bi se izbegle poplave u gradu 1500.godine je I čovek umešao svoje prste. Ovde su tada izvedeni prvi hidraulični radovi i tada ovo mesto postaje još zanimljivije, jer se zapravo tada stvaraju vodopadi visoki 40ak m, stvarajući uzbudljive igre svetlosti i zvuka. Moguće je obići unutrašnjost kanjona isključivo sa vodičem, a zbog zanimljivig ambijenta, postoje i pozorišne ture.

Dalje, put vas vodi direktno do Buonconsiglio utvrđenja, koje je predstavljalo sedište biskupa tirolske pokrajine, za vreme Austrijanaca je bila kasarna a danas je galerija umetnosti. Odakle započnite svoj obilazak grada.  Dalje vas put vodi ka centru, ali na putu do tamo zaustavite se kod zgrade Salvadori (Palazzo Salvadori)  i obratite pažnju na rezbarije na fasadi. Videćete slikovit prikaz tragičnog dogadjaja na Uskrs 1475.godine, kada je jevrejski dečak Simone prinet kao žrtva, a sve u cilju proterivanja Jevreja iz grada. Grad je nastanjivalo mnogo pripadnika jevrejskog naroda, s obzirom da je Trento bio trgovački centar ove oblasti, a to je jedno od najpopularnijih zanimanja ovog naroda. Ovaj dečak je poštovan kao svetac do 1965.godine, kada je to ukinuto, ali se krajem prošlog veka Vatikan zvanično izvinio za ovaj događaj. U 18.veku su postavljene dve ploče gde je prikazano žrtvovanje i slava Simonea, a odabrana je baš dva palata jer se nalazi na mestu stare sinagoge.  Kako nije veliki grad, ovaj klasičan turistički obilazak se završava na glavnom trgu kod Duoma (glavne crkve) posvećene Jovanu Hospitalcu, a unutar nje se nalazi i freska, koja je cenjena u istoriji umetnosti crkve jer se njegov lik veoma retko prikazuje. Preporuka je da obiđete i muzejski deo gde ćete videti ostatke crkve iz ranohrišćanskog perioda, dok je hrišćanstvo bila zabranjena religija. U sklopu muzeja takođe obidjite Palazzo Pretorio, koji je fizički odvojen ali kartu možete uzeti u Duomu i za ovaj obilazak. Radi se od zvoniku gde se nekada nalazilo zvono koje je obaveštavalo da se izvodi smrtna kazna jer su unutrašnje prostorije služile kao zatvor a danas je muzej eparhije. Centralni deo trga krasi Neptunova fontana, koja je možda i najlepši deo trga.

Kako to ne bi bilo sve, nakon ovih obilazaka kulturnoistorijskih nasledja , idite do reke Adiđe, gde imate prelepo šetalište i stazu za bicikle. Tu ćete videti žičaru koja vas vodi do brda sa druge obale reke, iznad seoceta Sardanja (Sardagna) odakle možete da uživate u neverovatnom pogledu na panoramu Trenta, okolnih planina i vrhova. Vreme možete da iskoristite kako biste prošetali kroz ovo mesto gde imate utisak da je vreme stalo pre nekoliko vekova.                                              

Trento – Bolcano

Od Trenta do Bolcana ćete imati da vozite uzbrdo, ali nije preterano strašno. Ukupna visinska razlika koju ćete imati da pređete je oko 90m na ovih 55km puta.

Put vas vodi direktno do pozorišta nedaleko od glavnog trga i katedrale, koja predstavlja jedno od najleših arhitektonskih građevina gotičkog stila u ovom predelu i koja je u srednjem veku služila kao utočište za roditelje sa decom koja nemaju mogućnost govora, a nakon posete katedrali bi im se, bar prema predanju, ta sposobnost razvila. Pored katedrale trgom dominira  spomenik pesniku Vogelvajdeu, najznačajnijem nemačkom pesniku pre Getea. Sam je komponovao muziku za svoje pesme, ali za razliku od tekstova, veliki deo melodija nije sačuvan.

Za ljubitelje slikarske umetnosti preporučujemo posetu palati Maintz, čiju je unutrašnjost oslikao Henrići, najbolji slikar Bolcana, koji se ugledao na Tiepola I unosio elemente kineske i orijentalne umetnosti. Dalje će vas put odvesti do muzeja Južnog Tirola, gde ćete imati priliku da vidite istoriju čitavog ovog predela, ali ono što najviše privlači pažnju je  Otzi, ledeni čovek, koji je pronađen u ovom kraju a datira još iz ledenog doba i skoro potpuno je sačuvan.

U muzeju možete pronaći priču o njegovoj smrti i životu, a svakako da je jako zanimljiva. Kada završite ovaj deo ture gde je bilo potrebno malo opteretiti mozak informacijama, dajemo savet da ponesete neku prostirku koja će vam poslužiti da nađete svoje mesto u prostranom parku, Parco Petrarka.

Na samom kraju ovog parka, za ljubitelje istorije nalazi se veliki spomenik Pobede, izgrađen po naredbi Musolinija, a u čast palim borcima za vreme I svetskog rata. Spomenik je izazvao velike kontraverze jer je ova oblast pripadala Austriji za vreme Velikog rata, a u tom periodu su bili veliki sukobi između Italije I Austrije, a ta netrpeljivost je produbljena I zbog sukoba oko Tirolske oblasti. I danas u Bolcanu živi  oko 50% Nemačkog ili Austrijskog stanovništva, te ćete osim natpisa na nemačkom, u velikoj meri čuti taj jezik na ulicama a I osetićete dodir nemačko – austrijskog mentaliteta.

U blizini Petrarka parka, nalazi se dvorac Marecio ( Castel Mareccio), koji datira još iz 12.veka. Nastanjivan je do 80ih godina prošlog veka, a danas se tu održavaju koncerti, sajmovi, venčanja i druge svečanosti. Svakako preporuka za ljubitelje dobre fotografije jer možete uhvatiti lepe kadrove.

Večernje sate, ukoliko želite da večerate u restoranu, preporuka za prelepi restoran sa još lepšim pogledom na panoramu Bolcana. Restaurant Schloss Rafenstein, jedno od najboljih mesta za uuživanje u lokalnim poslasticama I vinu. Odmah pored su i ruševine starog zamka, koje možete posetiti po dogovoru sa osobljem restorana. Od parka Petrarka do ovog restorana imate oko 2.5 km i razlika u nadmorskoj visini je oko 80m.

Ukoliko volite hajking, prošetajte do vidikovaca Oswaldpromenade i da uživate u ponovo u pogledu na prelepu panoramu.

Nakon što ste se nauživali u ovom gradu, put dalje možete nastaviti ka Meranu.

Imate oko 30km i razlika u nadmorskoj visini je oko 75m u korist Merana.

Merano

Sam dolazak u Merano će vas učiniti spokojnim, napuniće vam oči neverovatnim skladom prirode I arhitekture. Ovo je mesto gde priroda pazi na čoveka I čovek na prirodu. Imaćete osećaj da ste u nekom planinskom nemačkom selu, a opet će u sledećem momentu naleteti na ljude koji ulaze u kafeteriju, snogu ispijaju espreso I shatićete da ste ipak u Italiji. Međutim, ta otmenost koja krasi čitav ovaj predeo, ukroćuje taj lagani, rasejani, ubrzani I naizgled neorganizovani život Italijana, a sa druge strane daje daje jednu laganiju notu nemačkoj odsečnosti, strogosti, nesponntanosti. Spoj nespoivog, a kažu da je to definicija kreativnosti.

Pored grada protiče reka Adiđe, koja je osa oko koje se vrti ovo putovanje ali reka koja daje dušu ovom mestu jeste rekao Passer sa svojim mostovima. Prelazeći, kako ga lokalci najčešće zovu, zeleni most (jer je naravno zelene boje 😀 ), dolazite do starog jezgra grada koji i jeste najinteresantniji deo grada. Dolazite do ulice  Laubengasse, gde ćete videti gde su bile smeštene stare, srednjovekovne radionice, koje su se mahom bavile proizvodnjom porcelana, a danas se nalaze restorani, butici, marketi ali je sve udešeno tako da se očuvao duh tih davnih vremena, nema šljaštećih reklama koje skreću pažnju sa tih, pre nekoliko vekova, ugrađenih cigli koje imaju svoju priču.

Iz te ulice, prateći duh starih vremena, kratko skrenite do Castello Principesco (prinčev dvorac), koji je bio sedište i letnjikovac careva moćne Habzburške monarhije a danas se koristi za romantična venčanja za one sa malo dubljim džepom. Odmah potom se vratite u ulicu zanatlija i zastanite kod Gradske kuće, koja iskače iz ove srednjovekovne kulture ali za ljubitelje perioda pre i tokom 2.svetkog rata, biće zanimljivo arhitektonsko rešenje iz fašističkog perioda.

Potom, uputite se niz ulicu i doći ćete do katedrale, koja je posvećena svetom Nikoli, koja datira čak iz 13.veka, a gde su sahranjivani najznačajniji stanovnici Merana. Od nje krenite do reke Passer uskim uličicama, gde ćete možda čuti žamor ljudi iz kuća, jer je preuska ulica gde i najmanji šapat odzvanja, proći ćete kroz srednjovekovni ulaz/izlaz iz grada i dolazite do najstarijeg mosta iz 17.veka, koji je zamenio stari rimski akvadukt koji je prolazio na istom mestu. Tu je preporuka da malo zastanete, nauživate se gledajući, ali i slušajući reku. Nakon toga, možete se supustiti ispod mosta do keja gde se nalazi nekoliko kafića i popiti svoj espreso (kako naručiti kafu u Italiji, pogledajte tekst na našem sajtu ) i tim kejom se vraćate nazad u centar grada a možete iskoristiti i priliku kad ste već tu da se popnete na srednjovekovnu kulu osmatračnicu i uživali u prelepoj panorami.

Ako ste ljubitelj vidikovaca, idite do hajking staze Tappeinerweg Trail, do koje se množete popeti stepenicama ili žičarom koja ide od Prinčevog dvorca. Okuženi ste prirodom a možete doći do nekoliko vidikovaca koji pune vaše oči zaista lepim prizorima ako je lep i sunčan dan.

Ovaj kraj osim što je poznat po vidikovcima, srednjovekovnim utvrđenjima, poznat je i po vinima. Sve to u jednom možete naći u muzeju vina Castello Remetz, gde možete za malo novca degustirati vrhunska vina, a u prodaji imaju vina stara preko 60 godina. Dakle, ovo je ujedno i vinarija i muzej vina.

Ovo jedno lepo, romantično putovanje, izuzetno je pogodno za ljubitelje avanture, dobre hrane, vina, umetnosti, fotografije, istorije, priode… Zapravo za svakoga, jer ovaj predeo će bilo kome dati ono to traži od njega.

Leave a Reply