“TAG” – ELEKTRONSKA NAPLATA PUTARINE

Sjajna stvar koja je već godinama unazad omogućena svim našim vozačima jeste uređaj za elektronsku naplatu putarine ili kako ga većina naziva – “TAG”. Sama reč je preuzeta iz nemačkog jezika, ali tačan izvor se ne zna, pretpostavljamo da je uzeta od nemačke reci TAGES sto u prevodu znači dan, možda je logičnije da se zove “ENP” ali reč “TAG” se već se nekako “odomaćila”.Pišemo o ovoj temi svim budućim putnicima koji planiraju svoje putovanje po Srbiji ili kroz Srbiju. Na prvi pogled izgleda kao sasvim nepotrebna stvar u automobilu, dok je sa druge strane dobro imati ovaj uređaj u svom vozilu.

I uvek se postavlja pitanje zašto? Naše viđenje o ovom uređaju je pozitivno i preporučujemo svim vozačima da ga pribave. Jednostavan odgovor je: Zašto da ne? 21. vek je.Zašto ne bismo išli u korak sa svetom? Cena putarine je ista, tako da u tom pogledu vozač nije na gubitku, dok je vreme ono što je neprocenjivo sa ovim uređajem. Vozač je uvek na dobitku  kada nema zadržavanja na naplatnim rampama. Za vreme letnje sezone kada su velike gužve “TAG” može da uštedi dosta vremena koje bi vozač izgubio čekajući kolone inostranih automobila koji cekaju da plate putarinu. Naravno, dodajemo nekoliko naplatnih rampi i svaki vozač će biti zadovoljan posedovanjem ovog uređaja.Što se tiče samog “TAG”-a, vrlo je praktičan i gotovo neprimetan u automobilu, a pritom i lagan za upotrebu.

Što se tiče izdavanja samog uređaja i procedure, samo je potrebno otići do jednog od 188 mesta gde je moguće podneti zahtev i preuzeti sam uređaj.  Naš predlog je svakako neka od benziskih pumpi koje imaju ovu uslugu, kao što su velike NIS-ove benziske stanice.

Od dokumenata su Vam potrebne vaša saobraćajna dozvola i lična karta, 2000 din + kredit.  Uređaj se izdaje na saobraćajnu dozvolu i na Vaš registarski broj tablica. To znači da ćete prilikom prolaska kroz rampu na info monitorima videti Vaš broj tablice i koliko kredita vam je ostalo. U B katgoriji vozila, sam uređaj se može koristi u drugim automobilima.  “TAG” uređaj, možete pozajmite nekom prijatelju ili rođaku da se posluži za njegovo putovanje. Ova mogućnost ne važi za kamione i autobuse iz razloga što su drugačija grupa vozila i za njih važe druga pravila.

Što se tiče tačnog iznosa koji Vam je potreban, sam “TAG” košta 2000 din + kredit koji možete uplatiti po vašem izboru (primer 200 din).  Kredit morate uplatiti odmah prilikom preuzimanja da bi se aktivirao sam uređaj i taj kredit se kasnije uračunava za el. naplatu. Kada se spremate da krenete na put, neophodno je da odneste “TAG” na jedno od uplatnih mesta i samo ga dopunite kreditom koliko želite. Na sajtu JP Putevi Srbije  možete da izračunate koliko koštaju putarine i da uplatite tačnu cifru, ali bismo Vam mi ipak predložili da svakako uplatite malo više kredita, jer će dobro doći za neko naredno putovanje. Kada ste uplatili kredit i krenuli na put, neophodno je da Vaš uređaj stoji ispod vetrobranskog stakla, a da li ćete ga zalepiti ili ćete ga držati na nekakvom podmetaču, to je do Vas. Kada krenete na put i dođete do naplatne stanice, pratite obeležje “ENP” koje ćete videti na samom putu i na naplatim rampama. Po pravilu, to su uvek desne prolazne kapije.Prilikom prolaska, sistem će registrovati Vaš ulazak i pokazati na info tabli registarski broj i iznos kredita koji imate na uredjaju. Ako nemate kredita sistem će vas pustiti da prođete, ali prilikom izlaska sa auto-puta, rampa se neće podići tako da je neophodno da stanete negde usput i da dopunite sam uređaj. Prilikom izlaska sa auto-puta, na info tabli će se takođe pojaviti i koliko Vam je kredita preostalo.

Opet naglašavamo, sjajna stvar koju svaki vozač treba da ima u svom automobile. Veoma je značajna prilikom sezonskih gužvi i u vreme praznika kada krenete na putovanje. Pohvaljujemo i podržavamo ovakav uređaj koji olakšava samo putovanje.

Srećan put.

Leave a Reply