Granica – kolone – brz prelaz

Kako krene letnja sezona, već učestalo i očekivano dolazi do većeg priliva turista u i kroz Srbiju. Takodje i srbi postaju turisti i kreću ka svojim destinacijama.

Tema koja je već godinama unazad u epicentru kada krene letnja sezona jeste i gužva na granicama. To je haos, to su kolone, to se čeka i uvek postoji onaj putnik koji zna kako granicu preći bez čekanja, dodješ i samo prođeš granicu.

E sad ono što ti kao putnik moraš znati, mnogo je stvari od kojih zavisi gužva na granici i jednostavno ne postoji nikakva mantra, proračun, znanje ili nešto slično koje mogu da dovedu do razumevanja kada ima gužve na granici a kada ne.

Šta sve može da izazove gužve na granici: osnovni uzrok jeste trenutak gde veliki broj automobila dodje u relativno kratkom vremenskom razdoblju na granični prelaz i normalno je da dodje do gužve. Smena (mnogi jure da stignu pre smene) granična policija ima dve radne smene, jednu ujutro i jednu uveče, DA za zamenu graničnih policajaca potrebno je određeno vreme tako da granica u periodu smene ne može da radi kako bi jedni smenu primili a drugi je predali. Policajci koji su primili smenu potrebno im je malo vremena kako bi se namestili i krenuli da rade – za sve je potrebno vreme.

Pad sistema – ne tako česta stvar ali da dešava se, ako treba ažurirati sistem kad je to najbolje uraditi na mestima kao što je granica koja radi 24h – jednostavno nikad. Bilo šta da se radi na sistemu postoji verovatnoća da će sistem pasti, ovaj momenat može da prouzrokuje zastoj na graničnom prelazu.

Manjak policijskih službenika – moguće je da iz milion nekih razloga neki od službenika bude sprečen da dodje na posao i da u tom danu policija radi sa manjim broj osoblja što će svakako rezultirati dužim čekanjima na granici.

E sad se postavljaju pitanja šta raditi kako bi se izbegla gužva i kako bi se sve navedeno zaobišlo.

Jednostavno NIŠTA – gledaj da je tebi lepo i da ti uživaš u putu ostalo je ne važno.

Oni koji krenu ka manjim graničnim prelazima, što je super alternativa, postoji mogućnost i tu da bude gužve. Manji granični prelaz ima manji broj policajaca samim tim manji granični prelazi sporije rade. Veći granični prelazi imaju veću gužvu ali i veći broj službenika koji radi na tom graničnom prelazu.

Savet šta raditi za gužve na graničnim prelazima jeste sledeće.
Krenite na put kad Vama najviše odgovara, vreme u kom se osećate najprijatnije za volanom.
Poranite kako bi ste izbegli koliko toliko velike vreline ako je ikako moguće, ko voli može i po vrelini da vozi.
Obavite fiziološke potrebe pre dolaska na granicu.
Pripremite malo vode, možda kafu i keks ako bude gužva

I to je to, ne postoji formula za brzi prelazak granice, na postoji formula kad ima gužve a kada ne.
Imajte na umu da je to sasvim normalno, idete na odmor, opustite se. Svakome ko je na graničnom prelazu se žuri, svi bi da prodju što pre ali jednostavno ne može. NE dozvoli da trivijlane stvari utiču na tvoj godišnji odmor, svakako ćeš proći granicu kad tad.
Samo lagano i samo cool odmor je ispred tebe…….

Leave a Reply