ABU DABI

Ako bismo trebali ovaj grad da opišemo jednom rečju, to bi svakako bila reč
“kontrast”. Sa jedne strane imamo pustinju, znoj, vrućinu, a sa druge luksuz, nebodere, zlato, kristale. Grad koji je do pre nešto više od 50 godina bio siromašno naselje, danas je jedan od najluksuznijih gradova na svetu, zahvaljujući velikim nalazištima nafte.


Abu Dabi znači otac jelena/gazela, a za to treba razlog tražiti u jednoj legendi. Kaže da je beduin lovio gazelu i prateći je, dovela ga je do jednog od nenaseljenih ostrva, Milh (so) i to pravo do izvora sveže vode. Beduin je entuzijastično podelio svoje iskustvo sa svojim sunarodnicima koji su pohrlili na ovo mesto i nazvali ga Otac gazele.
Osoba ste koja ne voli mnogo da iskače iz zone komfora, ovaj grad može da bude odlično mesto za Vas. Proglašavaju ga jednim od najsigurnijih gradova na svetu već niz godina unazad. Možete komotno da ostavite novčanik, novac, telefon na ležaljci dok uživate u čarima vode Persijskog zaliva.
Poseta ovom gradu se preporučuje u periodu našeg proleća, tada je klima
najpodnošljivija. Leta su izuzetno vrela, temperature idu neretko preko 50 stepeni celzijusa, kiše su izuzetno retke, a peščane oluje sa maglom se pojavljuju s vremena na vreme. Zbog tople klime, pa se hrana uvozi iz krajeva širom sveta. Ako ne želite da jedete GMO hranu, budite spremni da izdvojite 2 do 3 puta više novca za organsku. Hrana nije ukusna kao kod nas, potrebno je mnogo začiniti je kako bi imala ukus.
Najpraktičnije, ali i najnezdravije kao i kod nas jeste ishrana brzom hranom, za koju uvek možete poručiti dostavu. Alkohol je zabranjen, može samo na specijalizovanim mestima za to, ili u barovima hotela, ali je alkohol izuzetno skup, a šetanje u alkoholisanom stanju ulicama Abu Dabija je stogo kažnjivo. Osim alkohola, zabranjeno je kockanje, tako da ljubitelji hazarskih igara, pa čak i onlajn, neće moći da zadovolje svoju potrebu. Ako u pretragu ukucate reč “bet” bićete automatski izlogovani sa svih mreža. Barove možete da posećujete, ali je potrebno pokazati pasoš na ulasku u većinu barova, a tokom meseca Ramazana ne rade, poštujući zabranu o buci. Tokom ramazanskog posta, zabranjeno je konzumirati hranu i piće na javnim mestima, a ramena i kolena morate pokrivati.


Ali sa zalaskom sunca, bude izuzetno teško naći slobodno mesto u restoranima, jer tada svi pohrle da nadoknade dnevni post.
Javni prevoz u ovom gradu je dobro organizovan, a najčešće se koristi taksi
prevoz, koji možete da nađete u svakom delu grada, u bilo koje doba dana, ali je nešto skuplji od gradskog autobusa.
Plaže su jako lepo uređene, ali i skupe. Pristup njima može da košta nekoliko desetina dolara, a ako ste radnik u nekoj firmi, možete da ostvarite i određeni popust ako vam poslodavac sredi taj benefit. Baldahine, muzika, barovi i prelepe plaže su nešto što će vas u potpunosti relaksirati, jedino što voda zna da bude vrela u periodu jula i avgusta pa imate osećaj da se blago krčkate.
Kao ljubitelj kafe, možete da probate i čuvenu kafu sa zlatom u Emirates
Palace, ali morate da budete izuzetno elegantno obučeni za ovo mesto i da
izvršite rezervaciju, u zavisnosti od perioda sezone, kako biste sebi obezbedili mesto.
Ne prija Vam vrućina tokom dana, a ne želite da budete na plaži iz nekog razloga, možete vreme da provedete u nekom od ogromnih šoping molova, gde zna da bude I prohladno, tako da ponesite i neki tanji džemper. Molovi imaju prebogat sadržaj, tako da možete da se zavalite u udobne fotelje njihovih bioskopa, da uživate u klizanju, luksuznim buticima itd.
Obavezno posetite Sheikh Zayed džamiju, nazvana po bivšem predsedniku i
osnivaču UAE, Zajedu koji je lično projektovao plan grada i bulevare a japanske arhitekte radile na realizaciji planova, ali za 40 000 ljudi koliko je tada živelo u ovom gradu. Iako danas ima 1.5 miliona stanovnika, nije se odsutpilo od osnovnog plana niti je izmenjen. U džamiji je otac nacije, kako ga nazivaju, sahranjen, a sama džamija može da primi 40 000 ljudi.

Budite slobodni i kontaktirajte na nas na naš e-mail kako bi VAm pomogli oko detaljnog planiranja vašeg putovanja.

Vaš turistički tim

Leave a Reply