DOHA

Doha je grad koji je početkom 20.veka bio poznat po ronjenju bisernih školjki, ali su Japanci ukrali zanat i započeli uzgoj istih tih školjki što je dovelo do pada popularnosti ove destinacije. Pored toga, svetska ekonomska kriza izazvana padom njujorške berze, pogodila je i ove predele što je stanovništvo Dohe dovelo do granice siromaštva.
Nagli procvat doživljava 70ih godina prošlog veka, pronašavši ogromna skladišta “crnog zlata”, koje skida sa ovog grada crno ruho i oblači ga u neke lepše, živahnije boje. Tada počinju da niču zgrade kao pečurke posle kiše, koje koketiraju sa oblacima, terajući nas da se osetimo malim kada šetamo ulicama okruženi ovakvim zdanjima a sa druge strane da se divimo onim šta je ljudska ruka u stanju da napravi.
Ono što svakako doprinosi popularnosti ove destinacije jeste i njena
pristupačnost, tako što je povezana letovima sa preko 150 destinacija širom sveta, avio flotom od oko 200 najmodernijih aviona kompanije Qatar Airways. Ova avio kompanija zapošljava oko 45 000 ljudi širom sveta, među kojima ima oko 500 naših državljana.
Samo sletanje na „Hamad International Airport“ predstavlja poseban užitak jer avioni sleću tako da se vidi odlična panorama na čitav grad, a dodatna zanimljivost vezana za ovaj deo jeste to da se aerodrome nalazi na veštačkom poluostrvu na obodu grada. Aerodrom je opremljen uređajima visoke tehnologije i sve izgleda kao da ste zakoračili u budućnost.
Za transfer od aerodroma do grada (potrebno oko 30min, u zavisnosti od gužve i dela grada gde želite da idete), preporučuje se državni “Karwa taxi”, a ljubazno osoblje će Vas uputiti nakon carinske kontrole.Na modernom ekranu pored slike i imena vozača nalazi se i GPS navigacija, a na kraju i iznos koji treba da platite a računar Vam izbaci i račun. Iako postoji navigacija u taksiju, ne bi bilo na odmet da imate instaliranu neku oflajn mapu s obzirom na to da u taksi službi ima radnika svih nacionalnosti a uz to, Doha je ogromno “gradilište”, tako da se ulice konstantno menjaju pa će Vam ta vrsta pomoći dobro doći ako ne idete na neko od dobro poznatih mesta.

Grad bi mogao da se podeli na 3 celine: stara Doha, West Bay i The Pearl. Iako kažemo stara Doha, od tog starog grada nije ostalo ništa, sve su zamenile moderne zgrade, jedino što podseća na ta davna vremena je nedavno izgrađeni Suk Vakif. Građevine u tipičnom arapskom stilu, uskim uličicama, restoranima oslikavaju kako je nekada ovde izgledao život. U ovom delu grada nalaze se sedišta ministarstava, sedište vlade i druge institucije, a nalazi se i impresivni muzej islamske umetnosti, koji je izgrađen na malom veštačkom poluostrvu.
Na ulasku u Suk vakuf možete videte veliki broj prodavnica koje prodaju
sokolove, njihovog najpopularnijeg ljubimca. Cena se kreće do 20 000 dolara, a koliko Qatar Airways ide daleko u kvalitetu pružanja usluga, govori podatak da je putnicima dozvoljeno da unesu sokola sa sobom na let.
Pošto je Katar država koja je kopnom povezana samo sa Saudijskom Arabijom, a nisu u dobrim odnosima, veliki problem predstavljaju sankcije od strane njihovog suseda, pogotovo ako uzmemo u obzir podatak da je Katar jedan od najvećih uvoznika hrane na svetu, a mleko uvoze 100%. Glavni uvoznik im je bila Saudijska Arabija. Kada su prekinuli ovaj lanac trgovine, Katar je avionom dopremio 165 krava rase holštajn iz Mađarske, a to je samo deo, jer planiraju da uvezu preko 4000 grla, za šta će im biti potrebno oko 60 letova. Zbog ovoga, majice sa nacrtanim kravama sa hilikopterom na glavi umesto rogova su bile pravi hit u ovoj državi, jer oni na te krave gledaju kao prst u oko susedima pokazujući im da su dovoljno jaki i da ne zavise od njihove dobre volje.

U nastavku obilaska, bulevarom Korniš (Al Corniche) koji se praktično proteže od aerodroma, duž cele obale zaliva u kojem se nalazi grad, dolazimo do West Bay-a, finansijskog centra grada.
Deo grada koji ostavlja najjači utisak sigurno je The Pearl koga krase veštačka ostva I poluostva sa velikim lagunama, velikim brojem luksuznih stambenih kompleksa, vodenim kanalima koji presecaju stambene komplekse, mostićima i predivnim šetalištima. Ovde možete videte najbogatije Katarćane koji uživaju u svom luksuzu, a nisu opterećeni poslom, jer su ionako bogati, a i visoke su temperature, nikome nije do rada, osim ljudima na gradilištu koji imaju dnevnice par desetina dolara I koji su tu dovedeni iz najsiromašnijih država sveta (Filipini, Nepal, Indija…)

Na kraju, obavezno obiđite i glavnu i najveću državnu džamiju, odakle možete da odete na organizovane izlete u pustinju, gde možete da vidite prirodni fenomen da dine ulaze direktno u more.
Doha je za ljude otvorenih ka novim stvarima, spremnih da ne sude onome što nisu videli. Iako nema istorijski ništa značajno da se vidi, u Dohi možete da vidite budućnost, a to je želja čoveka odvajkada, zar ne?

Za više informacija i pomoći oko planiranja Vašeg putovanja kontaktirajte nas na naše email adrese.

Vaš turistički tim

Leave a Reply