Hrana za put i na putu

Evo pišem jednu interesantnu temu, tema kao moje iskustvo vezano za pripremu hrane za put i hrana na putu. Kada počnemo da planiramo bilo koje putovanje stavka o kojoj svi mislimo i o kojoj roditelji posebno razmišljaju kad spremaju decu jeste HRANA.

Moje dugogodišnje iskustvo je tako da sam na početku vodičkog posla mnogo razmišljao o hrani i mnogo hrane nosio sa sobom koja je u većini slučajeva završavala u kanti za otpatke jer nije mogla toiko da izdrži u ne tremičkim uslovima. Kako je vreme prolazilo moje navike i razmišljanje o hrani za put su se totalno promenile i ovde Vam ga poklanjam.

Podeliću temu o hrani na dva dela – hrana pred put i na putu, hrana na lokaciji – letovanje, ekskurzije, obilasci gradova itd….

Hrana pred put i hrana na putu – Moje iskustvo što se tiče pripreme hrane, da nam je usađen nekakav strah od gladi i prilikom pripreme za putovanje pakujemo mnogo više od potrbene hrane, uvek nosimo neke dodatne kese,torbe koje nas prvo ometaju u pakovanju onda u smeštanju te hrane (pogotovu ako je autobus u pitanju) da bude na dohvat ruke. Kako počne putovanje najedanput osetite glad i onda počinje ono svačano otvaranje svih mogućih jela i testiranja tuđih specijaliteta. Kad su putnici lepo ručali zezali se uvek se otvori neka grickalica da bi se eto nešto grickalo, pa malo sokovi gazirana pića, malo alkohola i onda kreće neprestano mišljenje o pauzama i o stajanju. Tada mnogi putnici ulaze u klinč sa posadem jer po nekim pravilima vodiči moraju da stanu kad god putniku zatreba, zašto wc u autobusu ne radi, to treba da bude otvoreno itd…… putovanje ulazi u ozbiljan okršaj između potreba i mogućnosti.

Moj predlog i rešenje da ne bi došlo do ovakvih situacija su sledeće. Smanjite hranu na onoliko koliko je potrebno, nemojte se pretrpavati nepotrebno hranom. Ovo pišem iz više razloga, sve to upakovano vi morate da nosite dok ne potrošite, organizam na putovanju drugačije reaguje tako da preveliki unos hrane može da vam oteža putovanje. Imate plan puta da li išli preko agencije, da li nas kontaktirali da li sami pravili svoje putovanje uvek imate nekakav okviran plan. U sklopu svakog putovanja imate planirana zaustavljanja. Zaustavljanja se uvek prave na mestim gde je moguće nešto popiti i pojesti tako da koristite mogućnosti. Sokove nemojte nositi na put nosite običnu vodu, grickalice isto nemojte nositi na put, slatkiše isto sve slatko ce vas samo terati da jedete što više i ješćete iz dosade. Najbolji predlog za put ponesite dva sendviča, flašu vode i ponesite mix orašastog voća sa suvim voćem i to tako upakovanu u nekoliko manjih kesica ili kutijica. Ovo je moj predlog a zašto baš ovo navodim jeste. Pre puta ćete nešto ručati, krenuli ste na put kada dodje vreme da ste gladni poješćete sendvič, nakon nekog vremena ako budete bili opet gladni pojedite kesicu orašastog voća koja će vas zasititi i dati Vam dosta energije.

Još jedna praktična stvar ovakvog načina nošenje hrane je taj da ako idete organizovano u obilaske u većini slučajeva ćete pravo iz noćne vožnje ići u obilazak grada, kesice sa orašastim voćem uvek možete poneti sa sobom, ne zauzima mnogo mesta i pritom je odličan izbor za organizam uopšte. Mnogo lakše ćete podneti celokupno putovanje. U toku obilaska imećete slobodno vreme gde ćete probati neki od specijaliteta na samom lokalitetu. Važno da orašasto voće sa suvim voćem ne traži nekakve specijalne termičke uslove tako da ih možete konzumirati i nakon nekoliko dana i pri povratku.

Kod svega ovog važna je i praktičnost pred putovanje i tokom putovanja, ušteda vremena i briga manje tokom puta. Vrlo lako i brzo ćete se pakovati pred put, pokretniji okretniji ste kao putnik u organizovanim grupama pri tom moćićete da se opustite i uživate u samom putu i čarima puta.

Još par detalja vezanih za hranu pre i tokom puta a putnicima je to bitna stvaka i to je svakako piće – šta poneti koliko čega poneti i da uvek svega ima puno. Prvo sokovi – nemojte ih nositi na put iz razloga što za putovanje nisu praktični. Kao što je već poznato svi sokovi su prepuni šećera što može da vas remeti tokom puta, samo ćete se nalivati sokova gde ćete imati konstantnu potrebu za toaletom, kako autobus ne može da staje non stop bezpotrbeno ćete imati poteškoća tokom putovanja.

Voda na putu najbolje i jedino piće tokom puta i to ne paketi vode već dve flaše max zašto? Namerno pišem dve flaše jer mnogi nose pakete vode na put i onda se opet nalivaju vodom tokom puta i opet sebi prave bezpotreno opterećenje. Dve flaše su sasvim dovoljne svakako autobusi pauze prave na stajalištima koja imaju markete gde možete kupiti vodu i na meste gde se putuju i tamo ljudi žive i rade i imaju iste potrebe kao i kod nas. Tako da nema potrebe da nosite zalihe vode jer ćete kupiti tokom puta, tokom obilaska i na lokalitetu i to po pristupačnim cenama. Alkohol ono što našim putnicim aposebno predstvalja zadovoljstvo jeste poneti alkohol sa sobom kako bi se tokom puta opustili proveselili jer su putnici krenuli na lotvanje ili obilayak i jeli valja se (čuvena rečenica). Moje iskustvo ako nosite alkohol na put ponesite žestoka pića kao što je whiskey ili rakija, nikako nemojte nositi pivo ili ti vino. Pivo i vino će da izazovu isti efekat kao i sokovi ako ne i jači efekat, dok žestoka pića u normalnim količinama neće izazivati tolike potrebe za toaletom. Žestoka pića ne mešajte sa sokovima pijet ih sa vodom i dobro nameran savet nikada ne pretarujte u piću iz više razloga., krenuli ste na put da se provedete, da putujte, da upoznate ljude, gradove i kulture ne preterati sa alkoholom, drugi razlog jeste što neko jače neko slabiji podnosi alkohol od samog puta se sloši ljudima a isto tako treba nastaviti putovanje u tom istom autobusu a ja verujem da niko od nas ne voli da živi u prljavštini i smeću. Ovde bi isto napisao i jedna apel za sve putnika da tokom putovanja obrate pažnju na smeće oko sebe. Ponesite šta mislite da treba na put ali nemojte nikada da bacate smeće po autobusu, uvek se obratiti vodiču da Vam da novu kesu za smeće ako su kese već pune i uvek ponesite punu kesu sa svog sedišta u kontejner na usputnim stajalištima. Vi kao putnik ćete živeti i disati u istom tom autobusu narednih dana putovanja ne dozvolite da živite u brlogu….

U sledećem blogu više o hrani na lokalitetu, na letovanju….

Leave a Reply