Avio karte

Gradimo naš projketa, dan po dan. Uklapamo sve detalje rastemo sve više i više. Evo vraćamo se blogu sa jednom interesantnom temom a to su AVIO KARTE.

Svi mi volimo da putujemo avionom, svi se lepo osećamo pred takvo putovanje, svi imamo to uzbudjenje kada treba da letimo i naša preporuka jeste kad god možete da koristite avionski prevoz za svoje putovanje DA koristite ga.

Početak svakog putovanja avionom počinje potragom za jeftinim avio kartama, pretragom raznih interenet pretraživača i čitanjem reklama kako su baš na tom mestu najjeftinije avio karte.

Kao i u prethodnim temama i ovde pišem svoje mišljenje i svoje iskustvo vezano za avio karte i poslovanje sa avio kartama.

Prvo pravilo kod avio karata – ko pre devojci njemu devojka. Drugi faktor koji utiče na cenu karte jeste software koji pomoću određenih algoritama pokazuje određene karte u određenom trenutku.

Moram napisati da sve avio kmpanije, kao i svi mi , rade da bi zaradile i da bi bile profitabilne. Avio sistem koji je ogroman i koji je preširok traži održavanje i traži plaćanje, samim tim niko ne može da očekuje da karte budu prejeftine i da sve bude na ekskluzivnom nivou a da karte plaćamo po mizernim cenama.

Formiranje cena – mnogi su nas pitali i mnogi ne razumeju kako se cene u avionu konstruišu. Avion je podeljen na nekoliko klasa, svaka klasa ima svoje prednosti i mane i svaka klasa ima odredjenu cenu za karte. Ono što je ovde bitno jeste da program kada određuje cenu karte po sedištu ne deli visinu cene na “ravne časti” kako većina misli. Ako ekonomska klasa na jednom letu treba da donese zaradu od npr 10.000 evra kad se podeli na 50 sedišta cena po karti je 200 evra (brojevi u primeru nisu realni, tu su zbog lakšeg objašnjenja). Stvarnost je sasvim drugačija software ne deli cenu karte na ravne časti već nasumično svakom sedištu dodeljije odredjenu cenu avio karte gde u totalnom zbiru treba da bude 10.000 evra (i dalje smo na istom primeru). Software kad računa cenu karte ima razne parametre pomoću kojih obračunava cenu karte pa tako datume do poletanja, datume praznika, računa frenkventnost kupovine, frenkventnost odredjenih linija i mnogo još parametara. Zbog svega ovoga kad krenete na let i kupili ste povoljno kartu za nekih 119evra, putnik pored vas istu kartu je platio recimo 227 evra ili npr 89 evra.

Na cenu karte takodje utiču i IP adrese ako karte tražite preko interneta, vreme pretrage. Ovo je pogotovu interesantno za low cost kompanije. Ovaj sistem je tako reći živ, software konstatno obrađuje parametre i menja cene u određenom vremenskom periodu – tipa 30 minuta i zato cene karta variraju gotovo u minutu.

Na cenu karte takodje utiče i gde kupujete karte, da li karte kupujete na tradicionalan način u turističkim agencijama, kod agenata koji se bave samo prodajom karata, da li karte kupujete na oficijalnim sajtovima ili to činite preko sumnivih sajtova.

Nas sve plaši koliko će se “ugraditi” onaj koji prodaje karte i da li će nam skinuti kožu sa ledja. Što se tiče zarade naravno da svako ko prodaje karte treba da ima zaradu ali ako zarada prelazi neke granice realnog onda to zaista nije fer poslovanje. Postoje neke smernice koliku proviziju na kartu dodaju prodavci ali i ovde ima dosta faktora koji utiču na taj momenat. Pa tako da li je let blizu, daljina destinacije, popunjenost leta, vreme poletanja…. itd gde iskusni agent može da učini dosta na visinu cene karte.

I sad se postavlja pitanje šta da radite kao putnici?

Moj savet što se tiče avio karta prvo dobro se organizujte i dobro isplanirajte svoje putovanje to je rešenje kod avio putovanja. Ako znate da ćete putovati u određeno vreme, nemojte odugovlačiti nego kupite kartu što pre, ako je datum dosta blizu budite spremni da će karte biti skuplje. Da kartu kupiti kod agenata ili na internetu. Ovde je vreme dragoceno u svakom pogledu od prevelike i preduge pretrage kupićete skuplju kartu i nećete biti zadovoljni, što duže gledate karte će biti sve skuplje i skuplje a vama sve manje i manje vremena. Moj savet i ja lično više volim kupovinu avio karte preko oficijalnih web sajtova. Kako je plaćanje preko interneta danas postalo uobičajena stvar mnogo je lakše i jednostavnije kupovina karte preko intereneta. Interent sajtovi su napravljeni tako da ne možete napraviti velike greške, sve detalje dobijate na vaš e-mail i sam proces je uprošćen. Za Srbiju moj prdlog je oficijalni sajt Air Serbia, sve je lepo objašnjeno jednostavno i bezbedno. Za low cost kompanije ista situacija, imaju sajtove i na srspkom jeziku samo polako čitajte i nepostoji greška.

Ono što je važno prilikom online kupovine avio karta jeste to da taj proces radite polako, nikada ne žurite i koncentrišite se. Zašto ovo napominjem? Prilikom unosa podataka i potvrde unetih podataka nije moguće vratiti se i naknadno prepravljati unete podatke – Ime i prezime, broj pasoša,….. Svaka ispravka se dodatno naplaćuje (avio kompanije na ovaj način dodatno zaradjuju). Isto važno za putnike sa našeg podnevlja kada upisujete vaše ime i prezime za kupovinu karte ono se mora poklapati sa onim kako piše u pasošu u suprotnom službenici na aerodromu sa razlogom Vas mogu dodatno proveravati, tražiti doplatu za promenu podataka itd. Da budem jasniji ako se putnik preziva Đurđević i tako je upisano u pasoš, ako prilikom popunjavnja podataka napiše Djurdjević sistem će to prepoznati kao grešku tj da to nije isti putnik. Vi znate da to nije istina ali avio sistem je takav i bolje se prilagoditi nego imati ne željene neprilike.

Naknadno ćemo pisati o low cost kartama koje su interesantne za naše podnevlje, takodje su i dosta praktične pa ćemo njih posebno obraditi.

Verujemo da ovakvi saveti Vam znače i da su ove informacije korisne za sve Vas. Svakako ako vam je potreban savet ili asistencija u bilo kom segmentu turizma stojimo Vam na raspolaganju.

Vaš online turistički info centar

Leave a Reply