ROAMING

Sezona letovanja počinje i uvek se postavlja pitanje kako ću na put – letovanje i kako ću da koritim mobilni telefon. Koliko košta roaming, koja opcija je najpovoljnija za mene. Današnje vreme je donelo to da gotovo život bez mobilnog telefona je nezamisliv, prvo pitanje prilikom dolaska u smeštaj na destinaciji jeste da li postoji wi-fi i koja je šifra.

Naravno mi podržavamo današnje trendove i baš zbog toga ćemo detaljnije pisati o tome. Tehnologija neprestano napreduje i sve telekomunikacione kompanije prave razne ponude i pogodnosti . Postoje dve opcije koje možete da uradite prilikom putovanja u inostranstvo.

Opcija 1 jeste da uključite neku roaming ponudu vašeg operatera.

Opcija 2 jeste da kupite inostranu karticu i da je koristite dok ste na putovanju.

Uvek se postavlja pitanje šta je bolje i šta je povoljnije. Detaljnije ćemo objasniti obe opcije. Što se cenovnog ranga tiče obe opcije koštaju skoro isto, što se tiče kvaliteta gotovo isto je. Ono šta je najvažnije i na osnovu čega da gledate koju ćete opciju odabrati jeste vaša potreba. Razmislite koliko i za šta koristite telefon na osnovu toga napravite odabir. Pa sad ako ćete telefon koristiti na putovanju da se javite svojima sa malo surfovanje po netu i eventualno okačiti po koju sliku onda je za vas definitivno ponuda od naših operatera. Ako znate da ćete baš koristiti internet, gde ćete konstanto biti na mreži, gde ćete kačiti po nekoliko slika dnevno, gde ćete posećivati društvene mreže ili zbog posla Vam je neophodan internet onda za Vas je definitivno kupovina inostranih SIM kartica i odabir potrebne ponude.

Što se naših operatera tiče napravili su dobre ponude ono što mi preporučujemo jesu roaming ponude za mobilni interent, dok roaming ponude sa minutima i porukama nisu baš povoljne, pored toga nisu baš ni praktične.

Telekom Srbija ima dobru ponudu za putovanja 1 GB na 15 dana i 500 MB na 10 dana su namenjeni svim korisnicima mts postpejd tarifa i korisnicima Box paketa sa mobilnom linijom.

VIP mobile ima ponude gde treba da odabereš roming dodatke uz svoju postpaid, prepaid ili Sigurica tarifu, aktiviraš ih pre putovanja i koristi svoj telefon bez straha od visokih troškova.

Telenor Surfuj internetom bez brige i u inostranstvu jer od sada imaš novi Roming dodatak uz koji dobijaš 1 GB u romingu koji važi 7 dana od trenutka aktivacije. Aktiviraj dodatak, sačekaj SMS potvrdu i uživaj u internetu gde god da se nalaziš.

U skladu sa kojim operaterom sarađujete njegovu ponude ćete i izabrati ono što je naše zapažanje jeste da su sve ponude manje više iste i da je razlika i u ceni minimalna i u količini dobijenog interneta.

Druga opcija za one zahtevnije korisnike jeste da kupite inostranu karticu i da koristite ponude lokalnih operatera. To vam zahteva da u inostranstvu kupite SIM karticu to možete da uradite na benziskim pumpama, lokalnim trafikama, tobacco shop-ovima ili u zvaničnim prodavnicama opertera. Što bi trebalo  da znate jeste da u Italiji i Grčkoj je potreban pasoš prilikom kupovine prepaid kartice pa ga ponesite sa sobom.

Za letovanje u Crnoj Gori naši operateri imaju dobre ponude gde je moguće koristiti telefon kao i u Srbiji, veliki broj post paid paketa podrazumeva minute, SMS i internet i u Crnoj Gori.

Grčka najpopularnija letnja destinacija za naše turiste ima dosta initeresantnih ponuda. Što se operatera tiče imaju tri operatera – Cosmote, Wind i Vodafone. Mi predlažemo ponudu od Cosmote-a koja je pristupačna a zbog lokalnog jezika koji zadaje malo muke svim turistima pre puta skinite na telefon aplikacuju – what`s up (od Cosmote-a) za vaš mobilni telefona i preko nje lakše možete da aktivirate željne tarife. Da preciziramo neophodna je kupovina prepaid SIM kartice + aktivacija određenog dodatka.

Hrvatska ima dobre ponude za prepaid internet mi predlažemo ponudu od kompanije TELE2 koje su zaista povoljne i gde se dobija baš dosta za uplaćen novac.

Za putnike koji putuju u Italiju ili Sloveniju a putuju kolima naš predlog je takođe kupovina SIM kartica u Hrvatskoj i iste koristiti i u Italiji jer roaming za EU ne postoji više. Takođe putnici koji putuju u Španiju ili negde dalje takođe naš predlog je kupovina isto Hrvatskih SIM kartica. Za putnike koji putuju avionom ako je moguće neka pokušaju da nabave ove kartice ima zaista dosta mogućnosti za nabavku istih. U suprotnom na licu mesta se uvek možete raspitati za pogodnosti lokalnih operatera ovo se konkretno odnosi za putnike koji lete avionom za Italiju, Španiju, Tursku , Egipat, Tunis itd……

Danas postoje brojne ponude iskoristite pogodnosti nemojte dovesti sebe u situaciju da napravite prevelike račune za telefon iz razloga što ćete vrlo teško objasniti da niste koristili telefon i skoro je i nemoguće da to dokažete to i zaista morate da se bavite sa time. Naš predlog jeste da se pre puta organizujete i obezbedite sebe da možete lagodno da koristite vaš telefon i da vaš put bude upotpunjen i opušten .

Još jedan predlog od nas jeste da pored mobilnog telefona ponesete makar dve knjige i da ih pročitate, da telefonom slikate trenutke, da gasite internet što je više moguće da se opustite i odmorite od svega jer ipak vaš odmor je samo Vaš……..

Vaš TIC