PARIZ NICA VOZOM

Pariz – Nica – vozom  – putovanje vozom traje cca 6h
Razlog zašto se trebate odlučiti na ovo putovanje jeste to da ćete kroz ovu vožnju moći da vidite više Francuske nego putovati avionom .

Polasci su od 6h do 17h u raznim intervalima. Kupovine karte za putovanje Pariz – Nica obavite na sajtu – https://en.oui.sncf/en/Izaberite direktnu liniju bez čekanja u Lionu.  
Prlikom izbora sedišta obratite pažnju da cena zavisi od nekih parametara koji će Vam značiti, kao što su prva ili druga klasa,  
Prilikom izbora karte pogledajte šta će Vam značiti u toku putovanja, mir i tišina, električna utičnica za mobilne uredjaje. 

karte za Nicu.JPG

U kartu je uračunat ručni prtljag i kabinski prtljag (veličinu vidite na slici),  ako imate sa sobom veći prtljag moraćete doplatiti uz kupovinu karte. 

dodtak_za_karte.JPG

Broj sedišta će biti naveden na vašoj karti,  kartu ce Vam poslati pre polaska.
Nakon kupovine karte skinite aplikaciju za mobilni telefon koja se zove – Oui.sncf : Cheap Train u kojoj ćete imati sve detalje za Vaše putovanje, e-kartu, itinerer i stvarno je od super pomoći. 
Početna destinacija jeste Pariz Glavna Zeleznicka stanica koja se zove – Gare De Lyon koja se nalazi na trgu Place Louis-Armand, 75012 Paris, France, na kordinaktama 48.84483235451014, 2.3730040783930666. 

Dolazak do železničke stanice je moguć Uber-om, taxijem ili metrom koji je uvek ineteresantan i brzi dolazak, Metro linije koje vode do železnice stanice jesu Crvna linija A, Ljubičasta linija br 14, Zelna Linija D, i žuta linija 1.

unnamed.png

Stanica se zove  Pariz -Gare de Lion, jedan je od šest velikih terminala železničke stanice u Parizu.Stanica je izgrađena za Svetsku izložbu 1900. godine. Na više nivoa se smatra klasičnim primerom arhitekture svog doba. Najupečatljiviji je veliki sat-kula na vrhu ugla stanice, po stilu slična sat-kuli Vestminsterske palate, u kojoj se nalazi Big Ben. U stanici se nalazi restoran Le Train Bleu, koji putnike i druge goste od 1901. godine služi u pićima i jelima u ukrašenom ambijentu.  
Godišnje prevozi oko 148,1 miliona putnika prema procenama SNCF-a, to je čini drugom najprometnijom stanicom u Francuskoj posle Severne železničke stanice i jedan od najprometnijih u Evropi.Stanica se nalazi u 12. arondismanu, na desnoj obali reke Sene, na istoku Pariza. Otvoren 1849. godine, severni je kraj pruge Pariz – Marsej. Ime je dobila po gradu Lionu, stajalištu mnogih međugradskih vozova koji polaze ovde, a većina je na putu ka jugu Francuske. Stanicu opslužuju brzi vozovi TGV za južnu i istočnu Francusku, Švajcarsku, Nemačku, Italiju i Španiju. Stanica je takođe domaćin regionalnih vozova i RER-a, kao i stanica Gare de Lion Metro.
Vozovi glavne linije polaze sa 32 perona u dve zasebne hale: Hala 1, koja je starija dolazna hala za vozove, sadrži koloseke označene slovima od A do N, dok nova Hala 2 sadrži koloseke koji su numerisani od 5 do 23.


S obzirom da je Vaš polazak jutarnji predlažemo da podjete ranije iz hotela i da dodjite ranije na stanicu.  Razlog tome jeste obilazak same stanice i jedna jutarnja kafa pred sam polazak. 
Sama stanica je atrakcija za sebe koja izaziva jedan neverovatan užitak koji svakako treba da osetite pred put.
Kad se približi vreme za ukrcavanje idite na polaznu platformu. Vaš voz je TGV koji vozi za Nicu.  Prilikom ulaska u voz idite do vaših mesta. Svi detlaji su obeleženi tako da ćete se vrlo lako snaći. Znakovi za mesta gde se odlaže prtljag (uglavnom se nalaze pored sedišta), iznad sedišta se nalaze manje pregrade gde možete odložiti lićni prtljag. Što se tiče samih sedišta nekoliko konfiguracija sedišta postoje u vozu. Klasično duplo sedište slično kao u avionu, sedišta se mogu eletrično podešavati i to sedalni deo i naslon, neka sedišta sadrže električne utičnice, i oslonac za noge. Druga opcija su sedišta jedno naspram drugog sa zajedničkim stolom koje je dosta praktično za putovanje. Postoje i solo sedišta sa stočićem ako putujete sami.
U vozu postoji free Wi-Fi koji će svakako doprineti da putovanje bude uzbudljivije.  Završite neophodne poslove, javite se prijateljima, u svakom trenutku na aplikaciji možete videti gde se trenutno nalazite i koliko je puta ostalo ispred Vas, takodje u slučaju nekakvih kašnjenja imaćete instant informaciju.

Ne morate stalno sedeti u sedištu već se možete prošetati po samom vozu.  Prilikom prolaska iz vagona u vagon nemojte na silu otvarati vrata, u gornjem desnom uglu se nalazi zeleno dugme koje prvo trebate da pritisnete kako bi se vrata otključala i tek onda otvorite vrata od vagona. Voz sadrzi wc-e koji nisu prostrani ali su svakako čisti i zadovoljavajći za putovanje vozom. Voz sadrzi vagon – kafe restoran sa mestom za ručavanje.  Velike ponuda hrane je predstavljena i svakako je bolja ponuda od avio kompanija. Kada kupite hranu možete je konzumirati u tom vagonu i uživati u pogledu Francuske ili možete hranu odneti do vašeg mesta. 

Nakon cca 6 sati puta stižete na jug Francuske – Côte d’Azur i glavni grad u Nicu. Stanica se zove Gare de Nice – Vile. Nalazi se u severo -zapadnom delu grada. Zavisno od mesta gde Vam se nalazi hotel od stanice mozete ići ka Promenadi tramvajem ili busom. Tranvajska stanica se nalazi pored same železnicke stanice – ime stanice je Gare Theirs. 

Cena karte za tramavaj u Nici košta 1.50 evra. Kartu možete kupiti na automatima na stanici ili kod vozača. Karta vazi 74 minuta ali u jednom pravcu. Što znaci da možete da menjate da li autobus ili tramavaj ali samo u jednom smeru u slučaju da treba da se vratite odakle ste krenuli morate kupiti novu kartu. 
Ugodno vreme na Azurnoj obali Vam zelimo  


Vaš online turistickiinfocentar.rs