Pripreme za Novu 2020. polako počinju.

Što pre počnete da razmišljate gde ćete da provedete Novu godinu, to ćete imati više izbora i naravno bolju organizaciju. Naš predlog je svakako da izaberete putovanje za doček Nove godine jer ta putovanja ostaju večno u Vama i doček Nove godine poprimiće neku posebnu čar.

Prvi NAŠ predlog Novogodišnje praznike je svakako grad KRAKOW.  Biser Poljske i jedan bajkoviti grad uvek prelep za doček Nove godine. O samoj destinaciji se dosta priča i veliki broj putnika je već putovao, ali mi moramo da ga spomenemo iz razloga što je potreban za videti i nešto što zaista vredi posetiti čak i više puta.

Samo putovanje je moguće organizovati u sopstvenoj režiji, a može se i uplatiti u nekoj od turističkih agencija . Turističke agencije su sam program dovele do savršenstva i zaista postoji dosta ponuda, kako onih za mlade gde je akcenat na noćnom provodu, tako i za one koji žele malo mirniji provod. Svakako svi programi obuhvataju dva turistička izleta i to Rudnik soli “Vjelička” i koncentracioni logor “Aušvitz”

O samom gradu i njegovoj prebogatoj istoriji možemo toliko toga reći i napisati. Grad koji su gradili poljski kraljevi. Grad koji nije uništavan u II svetskom ratu iz razloga što ga je Nemačka koristila kao upravni grad,  ali i grad koji je propatio na drugoj strani za vreme II svetskog rata. Pretrpeo je velike promene u socijalizmu, a  i grad koji zadnjih godina se menja ponovo i pokazuje jedno moderno lice koje pored svih tih promena čuva i svoje istorijske lepote.

Ono što je obavezno za posetiti u samom centru grada jeste:

  1. Velik trg – Rynek Glowny kako ga zovu Poljaci ili sam centar grada. Na samom trgu dominiraju zaštitinii zankovi samog trga, a to su bazilika device Marije , Dom suknarnog ceha, Toranj gradske kuće, Crkva svetog Vojteha. 
  2. Florijanska ulica sa Florijanskom kapijom takođe jedan od zaštitnih znakova Krakova i jedno prelepo lice samog grada
  3. Wawel – od Florijankse kapije vodi put preko glavnog trga koji se spušta do podnožja brda koje se zove Wawel. Wawel je takoreći najznačajnije mesto samog grada. Mesto gde je nekada bila Kraljevska palata i mesto gde su sahranjeni svi poljski kraljevi. Sam put se zove Kraljevski put – u prošlosti kada se kralj krunisao prolazio je upravo ovim putem i uzdizao se na svoj tron, otuda i njegov naziv. Ovo je takođe i mesto odakle se spušta prelepi pogled na reku Vislu koja opkružuje sam grad.

Nakon obilaska znamenitosti, u sopstvenoj režiji ili sa vodičem, naš predlog jeste da se uputite u neki od lokalnih kafića gde ćete se ugrejati od hladne poljske zime. U vreme Novogodišnjih praznika nije na odmet počastiti se sa nekim lokalnim specijalitetom kao što je Soplica Wisniowa, Żubrówka cista vodka ili medvača. Kako lokalci pričaju Poljska je izmislila vodku, koju im je Rusija ukrala i promovisla kao svoj proizvod, kako kažu prava vodka se pravi u Poljskoj. Nakon pauze krenite put nekog restorana brze hrane uticaj zapada se vidi pa je tako moguće pronaći sve najpoznatije restorane brze hrane ali naš predlog je svakako da idete u tradicionalne restorane i da probate Poljske kobasice i čuvene Poljske svinjske kolenice koje su specijalitet u ovom gradu. Svakako najpoznatiji restoran za kolenice jeste Pod Wawelem .

Za lepše polovine odlični shopping centri koje možete posetiti i iskoristiti neka od novogodišnjih sniženja nalaze se u samom Krakowu. Naš predlog jeste “Galeria Krakowska Shopping Mall”

Što se samog dočeka tiče – ako idete sa turističkim agenciijama vodiči će Vam ponuditi već organizovan doček, a ako putujete sami moguće je da uplatite doček u nekom od restorana ali naš predlog je ipak gradski trg koji sa razlogom privlači najveći broj turista i meštana.  Svake godine grad organizuje veliki doček gde dolaze i svetske zvezde i gde je doček nezaboravan.

Fakultative – dve fakultative koje su takoreći obavezne prilikom dolaska u Krakow jesu rudunik soli “Vjelička” i koncentracioni logor “Aušvic”. Rudnik soli se nalazi na 10-ak kilometara od grada Krakowa.  Na dubini do 327 m ispod zemlje je napravljen muzej od soli. Silazak za turiste je moguć do 64 metra gde su predstvaljene kapele, skulpture…. i sve to od soli. Važno je da znate da su za Novu godinu uvek velike gužve i ako planirate da posetite  ovu atrakciju, krenite ranije i rezervišite karte preko interneta. Obliazak je jedino moguć uz pratnju lokalnih vodiča koji će detaljno objasniti svaki deo rudnika. Cena pojedinačne karte je 22 evra po osobi.  Radno vreme je od 8-17 časova i rudnik ne radi 1. januara.

Koncentracioni logor “Aušvic” jedan je od najtežih mesta koje je moguće postetiti. Sam logor je napravljen za vreme II svetskog rata od strane Nemačke armije. Logor je udaljen od Krakowa 70 km, napravljen je u mestu Oswiecim, ali kako Nemačka vojska nije želela da lomi jezik jednostavno su ga nazvali Auschwitz. Što se tiče samog obilaska nećemo ga opisivati ovde.  Utisci posle ovog izleta su svakako individualni, ali ćemo naglastiti da ga je neophodno obići. Obilazak je moguć samo uz pratnju lokalnog vodiča koji detaljno objašnjava sve istorijske detalje. Cena pojedinačne ulaznice je 20 evra i cena zavisi od jezika lokalnog vodiča. Predlog i ovaj put jeste da uradite rezervacije preko interneta. Radno vreme muzeja je od  7:30 do 15 časova u januaru do 14 časova u decembru. Muzej ne radi 1.januara, za obilazak je potrebno okvirno 3 sata.

Ako putujete sa turističkim agencijama vodiči će Vam ponuditi unapred isplanirane datume poseta ovih mesta sa već pripremljenim kartama gde je naravno sama organizacija olakšana.

Nakon obilazaka vratite se u centar grada gde, pored znamenitosti koje smo napomenuli,  imate još dosta toga za videti i uživati. Preporuka jeste da obiđete i Jevrejsku četvrt, mesto koje je popularno za mlade generacije i mesto gde se omladina skuplja. Popdne provedite u nekom od lokalnih restorana, kafea ili u nekoj pivnici i obavezno probajte neke od Poljskih kulinarskih specijaliteta koje smo Vam preporučili.. Nezaboravni trenuci su neizbežni u spektakularnom gradu koji u periodu Nove godine postaje bajkovit.

Srećan put ……