DIVČIBARE

Na samo stotinak kilometara od Beograda, nalazi se predivna planina Maljen sa gradskim naseljem Divčibare.
Idealno mesto za vikend odmor, sport i rekreaciju i fantastično mesto za kvalitetno vreme sa porodicom.
Nadmorska visna od skoro 1000 metara pruža izvrstan svež vazduh i planinsku klimu.
Što se turizma tiče, ovde je turizam u razvoju. Ono što se da primetiti jeste da se uveliko gradi na samoj lokaciji.
U izgradnji su veliki hoteli, ali i privatni smeštaj. Pored već poznatih hotela – hotel “Divčibare” i hotel “Maljen”, u izgradnji su i dva velika hotela – jedan na samom ulazu na Divčibare i drugi u centru Divčibara.
Raduje nas i cinjenica da ćemo za koju godinu imati dobar turistički lokalitet koji nije mnogo udaljen od glavnog grada.
Što se privatnog smeštaja tiče, moramo napomenuti da je ponuda raznovrsna i odlična, cene su pristupačne i smestaj je na visokom nivou. Vlasnici privatnih smeštaja se zaista trude da ponude što je više moguće i izlaze u susrtet svakom zahtevu gostiju.
Većina privatnih smeštaja je opremljena dečijim igraonicama i dvorištima uređenim za najmlađe što konkretno i privlači porodice da dolaze na odmor baš na ovu planinu.
Nadmorska visna koja nije prevelika pozitivno utiče na razvoj deteta pa stručnjaci i preporučuju ovu planinu za najlmlađe.
U daljem tekstu navešćemo dve vile čiji smo gosti bili i reprezentovaćemo njih, a vremenom ćemo i proširivati spisak kako budemo posećivali i druge objekte.

1. Vila Plamanac … link

Vila Plamenac se nalazi na samom ulasku na Divčibare sa leve strane odmah nakon benziske stanice, tablama je dobro pokazan put do same vile.
Odmah na početku moramo reći da je u pitanju jedan ozbiljan i profesionalan objekat. Privatan smeštaj, ali profesionalizam na visokom nivou. Od početka – stupanja u komunikaciju, do realizacije i provedenog vremena. Odmah sve pohvale za celokupan smeštaj.
Parking ispred smeštaja sa dosta parking mesta. Ispred same vile napravljeno je igralište za decu, sa mestom za roštilj, par stolova za odmor uz kafu, par ležaljki, dakle sve što nam je bilo potrebno za jedan prijatan ugođaj.
Na recepciji doček domaćina koji će odmah objasniti sve servise i dati neophodne informacije sa opisom svega što je neophodno za boravak kod njih.
Sobe /  apartmani – ono što putnike najviše interesuje – veliki prostrani apartmani koji su opremljeni sa svim neophodnim detaljima. U svetu tehnologije WI-FI na svakom spratu sa odličnim signalom . Spratovi obeleženi sa noćnim svetlom i postavljenim osveživačima na svakom spratu, koji dokazuju da se dosta računa vodi o svakom, pa i najmanjem detalju.
Apartman u kom smo mi bili smešteni konkretno je bio za petoro odraslih koji su mogli komotno da se smeste. Opremljena kuhinja sa svim neophodnim stvarima, dnevna soba se televizorom, kupatilo sa mnoštvo peškira, soba za spavanje ima nove krevete sa posteljinom, tako da putnik treba da ponese samo lične stvari.
Osoblje koje je svaki dan tu moramo posebno spomenuti u ovom tekstu. Divne žene koje su tu da ispune svaki zahtev koji imate, da skuvaju šolju tople kafe ujutru, da razmene osmeh, priču i da naprave taj ugođaj zašto je vila Plamenac zaista posebna i zašto pišemo o njoj.
U prizemlju se nalazi velika zajednička dnevna soba sa komplet opremljenom kuhinjom u kojoj se možete poslužiti. U sklopu dnevne sobe jeste i dečija igraonica za najmlađe i ispred toga je velika terasa sa stolovima i ležaljkama.  U prizemlju se nalaze i teretana i sauna koje se dodatno naplacuju.
Prodvnica se nalazi na 750m od smeštaja i dobro je opremljena. Centar je udaljen 1400m tako da je vila Plamenac na odlicnoj poziciji.

2 Vila Marina .. link

Druga vila koju opisujemo, a čiji smo gosti bili jeste vila Marina.
Opet na početku odmah tople preporuke za smestaj Marina, skoro isti utisak na početku kao i u vili Plamenac. Prilikom prvog kontakta i stupanja u komunikaciju sve je proteklo bez ikakvih problema.
Rezervacija se napravi, napravite dogovor koji Vam odgovara i ljubazno osoblje Vas sa osmehom dočekuje.
Ovaj put smo putovali u većem sastavu i raznovrsnih godina i vila Marina je pokazala da može da ugodi svima – od najmlađih do najiskusnijih.
Vile Marina se nalazi nedaleko od samog centra – 600m . Veliki parking se nalazi isred same vile.
Na ulasku takođe postoji veliko dečije igralište. Sa spoljne strane vila je sređena i vidi se da je pravljena sa namerom za prijem i privatan boravak turista.
Rezervisali smo apartman i sobu. Apartman koji su nam domaćini obezbedili bio je u prizemlju, a u apartmanu je bilo 4 odrsale osobe i dete, pritom je komotno moglo da se smesti još dvoje ljudi.
Apartman je opremljen sa svim mogućim detaljima koji su neophodni porodici prilikom boravka. Sve je zaista prostrano i ono što moramo da nagovestimo prilikom zimskih dana je to da je odmah pusteno i grejanje, što nas opet dovodi do zaključka da i ova vila brine o detaljima i o svojim gostima.
Recepcija je aktivna 24 sata, a domaćini će izaći u susret koliko god je to u njihovim mogućnostima.
Što se sobe tiče, bila je čista i komforna, jedina razlika je u tome što sobe nemaju kuhinju već samo čajnu kuhinju, deo gde može kafa da se pripremi tako da ko se i odluci da bude gost u sobi, što se tiče ishrane moraće da se hrani u restoranima.
Vila Marina sa odličnom pozicijom, ljubaznošću i profesionalnošću sigurno će Vas ubediti da budete njihov gost ponovo.

Što se samih Divčibara tiče mesto je odlično za pešačenje, u centru se nalazi veliko dečije igralište, nalazi se i manja pijaca gde je moguće obezbediti neophodne namirnice. Ono što nedostaje jeste još dobrih marketa jer se u samom mestu nalaze samo dva – jedan dalje od centra i drugi manji u centru. To je jedini nedostatak koji smo mi uvideli na našem putovanju i verujemo da će se i taj momenat popraviti s vremenom kako veći broj turista bude dolazio na samo Divčibare.
Postoje još i dom zdravlja sa apotekom, policijska stanica i turistička organizacija. Takođe postoji i redovna autobuska linija kojom je moguće doći do Divčibara.
Za zaključak teme koju ovim tekstom ne završavamo već ćemo je samo proširivati i radovati se rastu jednog prelepog turističkog centra, reći ćemo da je predivno biti gost na ovoj planini, divno je otići na nju, a naročito je divno biti ponovo gost ovakvim domaćinima kao što su Vila Plamenac i vila Marina.
Podržavamo razvoj potencijala ovog mesta i toplo preporučujemo ovu destinaciju da li kao vikend putovanje ili duži odmor, svakako smo sigurni da ćete uživati!