Logo_TransparentBack

STELLA MARIS

Restaurant Stella Maris posluje od 1987. godine te se nalazi u Nacionalnom Parku Mljet gdje većina nautičara koji idu iz Dubrovnika prema Splitu ili obrnuto sa svojim brodovima svraća u Luku Polače koja je tradicionalno sigurna luka sa mnogo vezova za brodove, ulazna točka u Nacionalni Park te mjesto konekcije sa gradom Dubrovnikom putem brodova.Stella Maris posjeduje 10 vezova za brodove, od kojih su 4 za vez brodova preko 30 metara, te 6 za brodove do 17 metara dužine.
Udaljenost restorana od mora je 3 metra, a sam restoran ima tri rajona, od kojih svaki ima 20-25 sjedećih mjesta, dva su zatvorena te je jedan na samom moru otvoren, koji ne radi u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika.
Osim light lunch programa jela, koji se služi tijekom dana od 12:30 do 16:00, menu se pretežno sastoji od ribljih i morskih specijaliteta mediteranske kuhinje, dok same rezervacije i pre-orderi jela predvladavaju nad walk-in gostima, gdje gosti i skipperi ugovaraju hranu za večeru tijekom jutra i popodneva sa chefom kuhinje. Osim dnevnog programa jela koji je prilagoden prolaznim walk-in gostima, večernji menu se zasniva na kombinaciji mediteranske i europske kuhinje.
Hladna predjela kreću sa kombinacijama carppacia, što uključuje sirove morske proizvode kao što su marinirani bijeli inćuni, slane srdele, dimljene marinirane dagnje, marinirane trilje i marinirane kozice. Od morskih plodova tu se nalazi i salata od jadranske hobotnice kao i salata od lokalno uhvaćene plave ribe, koja se kuha, hladi i pasterizira za daljnju konzumaciju. Od ostalih jela, u predjelima možemo naći i salatu Caprese, grcku salatu kao i hladne mesne plate koje se sastoje od pršuta,sira,pancete te ostalih hladnih mesnih prerađevina.
Topla predjela se baziraju na domaćoj tjestenini sa bijelim lukom i kozijim sirom ; tjestenina se radi ili svakodnevno prema potrebi ili sprema unaprijed prema određenim postupcima. Tu je također i crni rižoto od jadranske sipe sa temeljecem od kozica i škampi,riblja juha od lokalno uhvaćene bijele ribe te frigane sitne ribe uhvaćene na području dubrovačkog akvatorija. Postoje i neke uobičajenije opcije kao što je rižoto od povrća dok postoji mogućnost i nekih jela na request, naročito za djecu, kao što su Spaghetti Bolognese – Milanese itd. Izbor ribljih jela je raznolik te se isti bazira na Tuni koja dolazi svježa svaka tri dana kroz cijelu sezonu i Brancinu koji se uzgaja na otoku Mljetu te dolazi svježe uhvaćen po narudžbi. Od bitnijih aritkala u ponudi tu je svakako i jadranska hobotnica ispod peke, koja nam ove godine dolazi sa otoka Korčule te čini jedan od najprodavanijih aritkala u ponudi.
Svakako se ponosimo našom mesnom ponudom, Dalmatinskom pašticadom sa domaćim njokama alla Piemontese, 20 dana odležanim goveđim sirloinom iz hrvatskog uzgoja odležavanog prema našim zahtjevima, kao i janjetinom i teletinom ispod peke iz hrvatskog uzgoja, koja uz hobotnicu svakako čini jedan od najprodavanijih aritkala. Uobičajene opcije se sastoje od hrvatske domaće piletine sa dresingom od jogurta i svinjskim tenderloinom u omotu od pancete.
Vinska Karta
Želimo napomenuti da se nalazimo odmah do poluotoka Pelješca koji se nalazi 6 nautičkih milja istočno, koje se često naziva wine empire ili hrvatsko carstvo vina te imamo sreću da možemo direktno poslovati sa vinarima koji dobijaju medalje na svjetskim nivoima te imati konkurentne cijene u odnosu na ostatak Hrvatske i regije. Kao što ste rekli, od crnih vina predvladava sorta Plavac Mali, koje nudimo i kao otvoreno vino koje se može mjeriti sa skupim boteljiranim vinima. Isto je proizvod mladog i ambicijoznog vinara, gospodina Ante Marlaisa čiji rad možete pogledati na web stranici www.marlais-vinarija.hr . Sjeverno od vinarije Marlais se nalazi mjesto Dingač koje je zbog svoje pozicije proizvođač najboljih crnih vina u Hrvatskoj te s tog područja nudimo Dingač “Matuško”. Malo sjevero-istočno se nalazi otok Hvar gdje posluje vinarija Zlatan Otok gospodina Plenkovića koji se može pohvaliti sa više od sto nagrada, medalja i šampionskih hrvatskih i međunarodnih titula za vina sa vinima koje držimo, Zlatan Plavac te Plavac Grand Crue. Rad vinarije možete vidjeti na www.zlatanotok.hr.
Bijela vina hrvatskog juga su zbog količine sunca-šećera odnosno položaja, mnogo jača od vina sa sjevera Hrvatske, tako da vina sa juga pretežno imaju razinu alkohola od 12-14%. Sjeverno od nas, na istoj udaljenosti kao Pelješac se nalazi otok Korčula, poznata i kao dom Marka Pola, ali i kao proizvođač vina od sorte Pošip, poglavito vino Pošip Čara koje, zbog odnosa cijene i kvalitete, nikada nije iznevjerilo ni konobara ni gosta. S krajnjeg juga, mjesta Konavle koje se nalaze uz samu granicu sa Crnom Gorom, dolazi nam Malvasia Karaman, vino renomiranog vinara gospodina Karamana. Zbog svoje trgovinske i tradicionalne konekcije Dubrovačke Republike s Italijom, dubrovačka Malvasia je ista sorta koja se i danas uzgaja u Italiji ( Malvasia delle Lipari, Malvasia di Sardegna…). Svakako vrijedi napomenuti da Malvasija Karaman nosi prestižnu titulu Šampiona svijeta, koju je dobila na međunarodnom natjecanju gdje se prezentiraju i uspoređuju sve slične sorte iz svijeta. Rad vinarije možete vidjeti na poveznici www.malvasijakaraman.com. Za goste koji ipak vole laganija bijela vina, u ponudi imamo vina sa sjevernog Jadrana, gdje su vinari bliži proizvodnji laganijih “Talijanskih” vina, tako da u ponudi imamo Žlahtinu sa otoka Krka, Malvaziju iz Istre koja je proizvod renomirane vinarije Kozlović, te rose vino Rosalia iz istočne Hrvatske.