SANGAJ

“Svako putovanje ima neku prednost. Ako putnik poseti bolju, bogatiju zemlju, može da nauči kako da poboljša svoju. Ako ode u goru, siromašniju, naučiće kako da uživa u svojoj.” Šangaj (što znači “grad na moru”), grad koji ima najviše nebodera na svetu, finansijski je centar Kine i možemo da kažemo da je grad sa najviše poslovnih mogućnosti. Mnogi dolaze u ovaj grad tragajući za svojim snovima, koji se nalaze tu negde, pomešani sa sudbiama i snovima još 23 miliona ljudi.
Prvi put na Azijskom kontinentu, preporuka je da prvi grad koji ćete da obiđete bude Šangaj, iz prostog razloga jer je grad koji liči na mnoge evropske i svetske metropole, kako biste se polako privikavali na različitosti. Zbog trgovine opijuma, zapad je u ovom gradu video mogućnost brze zarde, a za domaće stanovništvo grad je postao leglo prostitucije, kocke, razvrata i opojnih supstanci. Nakon Opijumskog rata 1842.godine, veliki uticaj na arhitekturu imale Francuska, Engleska i SAD. Svi oni su imali delove grada gde su pravili grad prema svom ukusu, prilagođavajući ga državama i predelima odakle su dolazili, tako stvarajući svoje kvartove, što Šangaju daje taj specifičan i zanimljiv multinacionalni karakter.
Najpoznatija četvrt ovog tipa je Francuska koncesija. Kada su stvarali moderan grad, vodeći ljudi u Kini su bukvalno shvatili frazu “grad koji nikada ne spava” i tako imate jedan megalomanski miks tradicionalnog i modernog. Iako je ogroman grad, kao turisti, neće Vam biti mnogo teško da se snađete jer je metro linija izuzetno dobro razvijena. Grad je povezan sa 644km tunela i 393 (dok budete čitali ovaj podatak, brojke će se verovatno promeniti jer se mreža metroa konstantno širi) stanice koje između ostalog odlično povezuju najznačajnije turističke tačke grada. Luksuznih hotela ima na pretek a koliko detaljno pristupaju uslugama gosta i želji da gost bude zadovoljan govori činjenica da hoteli imaju profesionalne spavače, koji proveravaju koliko su udobni kreveti i koliko dobro mogu da se odmore u određenom ambijentu. Ono što može da vam poremeti odmor, jeste gužva i dugi redovi. Ali u Šangaju i za to postoji rešenje. Naime, možete da iznajmite osobu koja će da stoji u redu za Vas. I ne samo to, možete da se dogovorite da Vam to nešto donese na određenu adresu. Otežavajuća okolnost je ta što im je engleski zaista loša strana, čak i onim Kinezima koji studiraju engleski, tako da ne bi bilo loše da imate neku aplikaciju za prevođenje sa kineskog na engleski i obratno.
Poseta pijace je ono što ne treba da propustite kada dolazite u Kinu, a samim tim i Šangaj. Najvažniji razlog posete ovakvim mestima jeste vatromet ukusa koji možete da priredite svom nepcu. Ako ste za eksperimente, možete da probate razne bube, glodare itd ali ako niste skloni takvim egzibicijama, svakako ne smete da propustite knedle koje pune povrćem, ribom, rakovima koje se na kineskom zovu xiǎolóngbāo, zatim pržene raskoštene ribe u slatko – kiselom sosu, pačetina na razne načine itd.
Dok boravite u ovom gradu, treba da odete do ulice Nanđing, koja se proteže pravcem istok – zapad dužinom 5,5km. Iako uličnih prodavaca hrane ima na svakom ćošku, u ovoj ulici ih iz nekog razloga nema. Tako da možete jesti u nekom od restorana koji su izuzetno skupi. Samo kafu možete da platite 7evra. Iz tog razloga, mnogi turisti pribegavaju poznatim lancima restorana McDonald’s, KFC i, možda najzastupljeniji, Starbucks. Ipak ne zaboravite da ste u najskupljem gradu Kine. Na samom početku ove ulice videćete jedan od najvećih hramova “Hram mira”, koji je sagrađen u 3.veku naše ere a u 13.veku je prebačen na današnju lokaciju. Iako je hram naravno religioznog karaktera, u prizemlju su smešteni butici i drugi prodajni objekti. Iz ulice Nanđing otiđite do Bund-a, kej uz reku Huangpu. Kej obiluje istorijskim objektima koji su građeni u stilu baroka, renesanse, gotike u kombinaciji sa kineskim dekoracijama na fasadama i svetlećim reklamama. Sa druge strane reke možete da vidite kako se ponosno uzdižu najviši neboderi u delu grada Luiazui. To je finansijski centar Šangaja sa sedištem mnogih multinacionalnih kompanija, domaće i strane banke, ali i jedan od simbola Šangaja, tzv. “Perla”, čuveni TV toranj sa nekoliko platformi, a najviša je na 350m. Toranj (druga najviša građevina na svetu – 632m) sadrži rotirajući restoran kao i muzej šangajske istorije u prizemlju.

U nastavku Nanđing ulice naići ćete na Trg Naroda, izgrađenog na mestu gde su se nekada održavale konjičke trke do komunstičkog perioda koji je zabranio klađenje. Tu je istoimeni park, čuven po studentskim protestima, a najznačajniji se desio 1989.god. Nakon ove gungule, preporuka je da odete do Yu baste, park od 20 000 m2 koji obiluje bonsai drvećem, jezercima i kineskim paviljonima sa tipičnim izvijenim krovovima.

Ne smeta Vam gužva, različitosti, brz tempo života, ovo je grad za Vas.
Zato se prepustite i postanite deo ovog kaleidoskopa.

Za sve vaše nedoumice i informacije stojimo Vam na raspolaganju pišite nam na naše e-mail adrese.

Leave a Reply