MINHEN

Predivan grad, zaista… Od Minhena se očekuje da bude hladan grad, sa preozbiljnim ljudima po ulici… Minhen ume baš da iznenadi. Minhen je grad umetnosti, sa sjajnoim Pinakotekama, baroknim zgradama, sjajnim lokalima. Ne bih ulazio u to koliko Srba, Hrvata, Bosanaca ima u Minhenu. Brojke su različite, ali je gotovo svuda i u svakom lokalu ili lokaciji neko sa kim nećete imati jezičke barijere. Ovde se ne pije kafa, već pivo, tako da umesto kafića ćemo preporučivati pivnice….

  • Augustiner am Dom. Lokacija je pored katedrale Frauenkirche (ul Frauenplatz 8, 80331). Bavarska kuhinja i domaće pivo.
  • Zum Spockmeier. Lokacija je nedaleko od Peterskirche crkve ( ul Rosenstrase 9, 80331). Bavarska kuhinja i lokalna piva.
  • Haxnbauer. Lokacija je u centru Minhena (ul Sparkassenstrase 6, 80331). Ova lokacija je naša topla preporka. Najbolje kolenice Minhena, restoran sa vrhunskom hranom i vrhunskim pivom.
  • Gute Nacht Wurst. Lokacija je na nekih 10 min hoda od centra Minhena ( ul Klenzestrase 32, 80469). Brza hrana Minhena gde možete probati klasičnu brzu hranu Minhena, a to su kobasice sa karijem.
  • Hofbrauhaus. Lokacija je u centru Minhena (ul Platz 9, 80331). Gradska pivnica, najpoznatija u Minhenu, ali danas više poznata po svojoj istoriji nego po bilo čemu drugom. Hrana, usluga i pivo nisu ništa specijalno, ali treba posetiti ovo mesto. Ipak je ovo kultno mesto ovog grada.

Ono što trebate takođe od kultnih mesta u Minhenu posetiti je i Marienplatz, gde možete uzivati u sjajnoj predstavi koja se dešava svakog dana u 11, 12 i 17 časova u sklopu satnog sistema Glockenspiel na novoj gradskoj kuci. 

Glavna katedrala i simbol Minhena, a to je Frauenkirche. Katedralu čije su kupole simbol Minhena i u kojoj se nalazi djavolje stopalo sa čijeg mesta se ne vidi nijedan prozor u hramu sem oltarskog prozora. Ulaz u katedralu je besplatan.

Peterskirche. Najstariju crkvu Minhena, lokalno stanovništvo je zove još i “Stari Petar”. Predivna katedrala koja je najpoznatija danas po skeletu sv. Mundite čiji se kostur nalazi izložen u desnom delu crkve. Skelet je obložen i ukrašen dragim kamenjem, zlatom i dijamantima. U lobanji se nalaze dijamanti u očnim dupljama, tako da sve izgleda malo sablasno ali pre svega krajnje neobično. Ulaz je besplatan.

Do Allianz Arene možete doći metroom sa Marienplatza linijom U6, izlazna stanica za stadion Bayerma iz Minhena je “Frottmaning’’. Ukoliko se na dan vaše posete igra meč ili održava neka manifestacija, nećete moci da udjete na stadion, ukoliko ne, onda ćete moći uz kupljenu kartu ili uplaćenu turu moći da obidjete stadion. 

Olympiapark (olimpijski park)

Kad je Olympiapark bio planiran za 20-te LOI 1972., dizajneri su imali dugoročne planove. Suprotno od mnogih građevina napravljenih za olimpijske ige, Olympiapark se još uvijek uveliko koristi i predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Minhenu. Park se sastoji od unutrašnjeg bazena, glavnog i studentskog distrikta i naravno olimpijskog stadiona koji je dugo godina bio mesto gdje je FC Bayern igrao  sve svoje utakmice sve dok 2006 godine nije izgrađena futuistička Allianz arena. Olympia stadion ima kapacitet od 80,000 posetioca, a dvorana ima kapacitet od 14,000 posetioca. Ovaj park su projektovali Günther Behmisch, Frei Otto Partners i postao je poznat uglavnom zbog svog futurističkog šatorskog izgleda krova koji pokriva stadion, dvoranu i bazen. Krov koji pokriva stadion napravljen je od PVC-a. Park se pruža na povšini od 3km², a tu se pre nalazio i stari Minheski aerodrom. Za dobar pregled parka možete se popeti na brežuljak nekih 60 metara ili otići na veliki TV toranj visok 290 metara odakle se pruža prelepa panorama na grad Minhen.

BMW sedište i muzej

U blizini Olympiapark nalazi se sedište jedne od najpoznatijih fabrika automobila u svetu BMW ili Bayerische Motoren Werke AG, najveće kompanije na severu Minhena. BMW je osnovan 1913. Za izgradnju motora za avione. Godine. 1923 BMW počinje praviti motore, a 1928. počinju sa proizvodnjom automobila. Nedugo nakon II sv. rata proizvodnja BMW je uveliko redukovana i zabranjena tako da u tom periodu samo im je bilo dozvoljeno da proizvode bicikle i druge potrepštine. Ponovo 1950 BMW počinje sa proizvodnjom automobila i nakon slabog početka, kompanija se fokusira na luksuzne automobile i tako postaje jedan od najboljih proizvođača u svetu.  Muzej – Glavna atrakcija za hiljade posetilaca jeste 4-ro cilindarski toranj i BMW muzej koji se nalazi odmah pored tornja. U muzeju se nalazi dosta stvari vezanih za proizvodnju automobila od tehničkih detalja do raznih prezentacija i filmova vezanih za BMW i njihov svet automobila. BMW Toranj – Glavna zgrada koja se tako i zove, dizajnirana je od strane Bečkog arhitekte Schwarzera u obliku 4-cilindričnog motora i završena je 1972 godine tačno pre početka olimpijskih igara.

Schloss Nymphenburg (dvorac Nimfenburg)

Naručioci dvorca su bili su izborni kraljevski par Ferdinand Maria i Adelaide Savojski, po rođenju njihovg sina Maksimilijana II Emanuela. Dvorac je rađen po nacrtima italijanskog arhitekte Agostina Barellija 1664 godine, a centralni, odnosno,središnji paviljon je završen 11 godina kasnije, 1675. godine. Počevši od 1701, Max Emanuel, nasljednik Bavarske, suvereni izbornik Svetog Rimskog Carstva, provodi sistemsko proširenje dvorca. Po dva paviljoni su dodata, svaki na jugu i severu Barelli dvorca po nacrtima Enrica Zucallija i Giovannia Antonia Viscardija. Kasnije, južni deo dvorca dodatno je proširen da bi se dobio prostor za dvorske štale. Kao ravnoteža, posađena je plantaža narandži na severu. Konačno, veliki krug (Schlossrondell) s baroknim dvorcima (tzv. Kavaliershäuschen) podignut je za vreme Maxa Emanuela sina Svetog Rimskog cara Karla VII Alberta. Josip Effner redizajnirana pročelje centra paviljonu u francuskom baroknom stilu s pilastrima iz 1716. U Nymphenburg je zaklučen ugovor u julu 1741., Charles Albert potpisuje saveznički sporazum sa Francuskom i Španijom u borbi protiv Austrije. Dugo vremena, dvorac je bio omiljena letnja rezidencija vladara u Bavarskoj. Kralj Maks Josip je u njemu umro 1825., a njegov praunuk kralj Ludwig II je upravo tu rođen 1845.

Danas je Nymphenburg otvoren za javnost, ali je i dalje dom i glavna kancelarija  za glavu kuće Wittelsbach, trenutno na toj poziciji je Franz vojvoda Bavarski. Dvorac, zajedno sa svojim parku, danas je jedna od najpoznatijih znamenitosti Minhena. Barokne fasade obuhvataju dvorac sveukupno sa oko 700 metara. Plafon Steinerner Saal-a (kamene dvorane), je oslikan fresakama Johann Baptist Zimmermanna i obogaćena dekoracijom François de Cuvilliés, što je impresivan prizor. Budući da služi kao velika dvorana, zauzima više od tri sprata centralnog paviljona dvorca. Neke prostorije i dalje pokazuju njihov izvorni barokni ukras, a druge su kasnije redizajnirane u rokoko ili neoklasičnom stilu. Bivša mala trpezarija, utrašnjeg južnog paviljona, udomljuje Galeriju ljepotica kralja Ludwiga I. Bavarskog. U ime kralja i po njegovoj naredbi dvorski slikar Joseph Karl Stieler je naslikao portrete 36 dama iz svih slojeva društva tadašnjeg Minhena. U blizini je i spavaća soba kraljice, u kojoj je 25. Avgusta 1845. rođen kalj Ludwig II Bavarski. Bivše kraljevske štale, koje se nalaze u južnom krilu, danas su dom muzeju kočija (Marstallmuseum) koji ima jednu od najimpresivnijih kolekcija u Evropi. Pored svih eksponata mozda su najpoznatije kočija i sanke kralja Ludwiga II. Na prvom spratu istog objekta nalazi se i kolekcija Nimfenburskog porculana, fabrika istog je svoje vremeno bila u samom dvorskom kompleksu, a fabriku je osnovao Maximilijan Joseph III. Park ima površinu od 200 hektara, nekad talijanski vrt (1671), koji je proširen i preuređen u francuskom stilu. Najzaslužniji za tu promenu je bio Dominique Girard, učenik Le Notre. Konačna adaptacija je bila početkom 19. veka kada je preuređen u engleskom stilu. Friedrich Ludwig von Sckell, u ime princa bira Karla-Theodora da kreira engleski vrt, daje gradu Minhenu zelena pluća i stvara park površinski veći od Central parka u New York-u i verovatno jedan od najvećih unutrašnjih gradskih parkova. On je sačuvao glavne elemente baroknog vrta (kao što je velika bašta). Park je prepolovljen po sredini dugim kanalom uz načelonosti koja vodi od dvorca do mramorne kaskade (ukrašene kamenim likovima grčkih bogova) na zapadu. Dva jezera se nalaze na obe strane kanala- nastaje pod Maksimilijanom III Josipa, dok vikendica sa svojim malim vrtom služi kao atrakcija za decu Maksimilijana Josipa IV.