HERENKIMZE

Do jezera Kimze, na kojem se nalazi dvorac Herenkimze, se dolazi kada se sa pravca autoputa Salzburg-Minhen isključite za mesto Prien am Chimsee i posle smo pratite znakove za pristanište sa koga polaze brodići za ostrva Fraueninsel (Žensko ostrvo na kojem se nalazi ženska opatija i fini restorani) i Herreninsel (Muško ostrvo na kome se nalazi muška opatija i dvorac Herrenchimsee). Red vožnje brodića za ostrva zavisi da li posećujete ova mesta kada je zimski ili prolećni red voznje, tako da brodići za ostrva idu na svakih pola do sat vremena. Cene karata su 9.70 evra 

Herrenchiemsee je kompleks kraljevskih zgrada na Herreninselu, ostrvu u sredini Chiemsee jezera, najvećeg jezera Bavarske, 60 km jugoistočno od Minhena. Zajedno sa susednim ostrvom Frauenchiemsee i nenaseljenim Krautinselom čini opštinu Chiemsee. Benediktinski samostan Herrenchiemsee, kasnije je pretvoren u Stari dvor (Altes Schloss), i Herrenchiemsee dvorca, takođe poznat kao Novi Dvor (Neues Schloss), su najpoznatije od tih građevina. To su najveći dovrovi u kojima je vladao kralj Ludwig II od Bavarske.

Stari dvor (Altes Schloss)

Benediktinski samostan Herrenchimsee osnovan je oko 765. na severnom vrhu Herreninsel. Osnovao ga je vojvoda Tassilo III Bavarski. 969. car Otto I dodeljuje nadbiskupu Salzburga građevinu u kojoj je oko 1130. ponovo uspostavljen Herrenchiemsee samostan kanona Regularnog Života pod augustinskom vladavinom. Uz odobrenje pape Inocenta III, princ-biskup Eberhard von Regensberg 1215. napravio je samostansku crkvu, katedralu  biskupije Chiemsee uključujući i nekoliko župa na kopnu i u Tirolu.

U toku nemačke mediacije 1803. samostan je sekularizovani, u potpunosti raspušten i napušten do 1808. godine. Ostrvo  je tada bilo prodato, a razni vlasnici srušili su katedralu i u jednom trenutku pretvorili samostanske prostorije u pivnicu. Planove za potpuno krčenje šuma na ostrvu su bile blokirane od strane kralja Ludwiga II, koji je dobio Herrenchiemsee 1873. Naredio je da ostatak zgrade bude pretvoren u njegove privatne prostorije, tako nastaje kompleks koji je kasnije postao poznat kao stari dvor, gde je odsedao da bi prisustvovao izgradnji novog Herrenchiemsee dvorca.

U novijoj istoriji jako bitno vrijeme je bilo od 10-23 avgusta 1948. godine. Tada predstavnici jedanaest nemačkih država zapadnih zona i Zapadnog Berlina sastaju se u Starom dvoru na ustavnoj konvenciji, na kojoj će pripremiti rad za izradu temeljnog zakona s ciljem osnivanja Savezne Republike Njemačke.

Novi dvor (Neues Schloss)

Nedovršeni Novi dvor je dizajnirao Christian Jank, Franz Seitz, i Georg Dollman, izgrađen je između 1878. i 1885. Između 1863. i 1886. ukupno 16.579.674 maraka potrošeno je za izgradnju Herrenchiemseea. U to vreme zlatnik od 20 Maraka je sadržavao 7,171 g zlata. Kada bi preračunali tu vrednost to bi iznosilo oko 6 tona zlata. Poznavajući trenutno tržište zlata, u martu 2007, dvorac je procjenjen na oko 70.500.000 £ ili oko 125,4 miliona dolara.

Nažalost, Ludwig je imao priliku boraviti u dvorcu samo nekoliko dana u septembru 1885.  Nakon njegove smrti naredne godine svi građevinski radovi su prekinuti, a zgrada je otvorena za javnost. 1923. princ Rupprecht poklanja dvorac Bavarskoj.

Dizajn samog dvorca se razlikuje u odnosu na srednjevjekovni dizajn dvorca Neuschwanstein. Građen je u neo baroknom stilu, kao Ludwigovo obožavanje kralja Luja XIV, kralja Francuske. Čak je išao do te mere da je kopirao veliku dvoranu ogledala na čijem plafonu je oslikano 25 slika koje prikazuju kralja Luja XIV u najboljem periodu.

To je trebao biti ekvivalent dvorcu Versaj, ali samo središnji deo bio je izgrađen pre kraljeve smrti, nakon toga građevinski radovi su prekinuti ostavljajući 50 od 70 soba u dvorcu nezavršene.

To nikada nije značilo da je savršeno tačna replika Versaja, čak i na nekoliko mesta ga nadilazi. S dužinom od 98 metara i 23 luka dvorana ogledala je veća od Versajske protivrednosti. U trpezariji postoji lift, sto i veliki luster od Meissen porculana, najveći u svetu. Zgrada takođe ima koristi od gotovo dva veka tehnološkog napretka, dok izvorni Versaj je imao jedan wc i tekuću vodu samo u fontani,  kralj Ludwig je u “kopiji” imao više modernih sadržaja, uključujući sistem centralnog grejanja i veliku grejanu kadu. Takođe, za razliku od Versaja, to je bilo izgrađeno na ostrvu, a sada je dostupan samo preko malih trajekt linija. Time je Herrenchiemsee uvek ostao pomalo u senci Neuschwansteina.

Formalni vrtovi puni fontana predstavljaju još jednu kopiju Versaja. Sa Bassin de Latone i kipovima u klasičnom stilu, tipičnom Versajskom dekoru, te u fantastičnom stilu tipičnog romantizma koji je favoriziran od strane kralja Ludwiga. Prelepe devojke koje izgledaju kao da su izašli iz muzeja u antici nisu nikada predaleko od zmajeva, krilatih ratnika, divovskih guštera i ostalih ekstravagantnih bića koja izgledaju kao da su došla iz jedne od romantičnih opera Richarda Wagnera.